Novac za Rafineriju?

Ministarstvo zaštite životne sredine zatražilo hitna sredstva za sređivanje stanja ekoloških sistema u Rafineriji nafte Pančevo.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 22.04.2006.

10:25

Default images

Zamenik ministra za nauku, tehnologiju i zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević je Radio Pančevu rekao da je ministar Aleksandar Popović na sednici Vlade Srbije rekao da je situacija u Pančevu neodrživa i da su neophodne hitne mere koje će poboljšati stanje ekologije kroz modrnizaciju Rafinerije.

Nikčević je dodao da nije prisustvovao sednici, ali da mu je ministar Aleksandar Popović preneo da je njegov nastup naišao na "razumevanje svih ministara, uključujući i premijera Koštunicu".

On je rekao da je juče, povodom ekološke situacije u Pančevu i tehnološkog stanja u kome se nalazi pančevačka Rafinerija, o tome raspravljao i Upravni odbor NIS-a, ali da još uvek nije obavešten o odlukama.

Radio Pančevo prenosi, pozivajući se na nezvanične izvore iz Vlade Srbije, da je predsednik Upravnog odboras NIS-a Željko Popović od vlade zatražio da se u najskorije vreme za modernizaciju najproblematičnijih postrojenja Rafinerije izdvoji 150 miliona evra, što je Vlada prihvatila.

U Rafineriji nafte Pančevo tvrde da je za modernizaciju čitave Rafinerije i njeno dovođenje na takav tehnološki nivo da može proizvoditi goriva koja odgovaraju evropskim standardima, neophodno nešto više od 300 miliona evra.

Peticija za zaštitu Gružanskog jezera

Ekološko društvo Mladen Karaman, u saradnji sa Skupštinom grada i Prirodno-matematičkim fakultetom u Kragujevcu, pokrenulo je akciju za zaštitu Gružanskog jezera od daljeg zagađivanja, tokom koje će biti prikupljeni potpisi građana sa zahtevom nadležnim ministarstvima da se obezbedi njegova potpuna ekološka zaštita.

Gružansko jezero je veštačka akomulacija iz koje se Kragujevac snabdeva vodom za piće. Površina jezera je 900 hektara, dužina 10 kilometara, širina između 300 i 2.800 metara, a dubina od 3 do 30 metara.

Na jezeru i priobalnom pojasu oko njega su, posle formiranja, sprovođene rigorozne mere ekološke zaštite, koje više niko ne poštuje. Uprkos izričitoj zabrani, na njivama u neposrednoj blizini, bez ikakvih ograničenja, upotrebljavaju se sve hemikalije koje se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, a jezero ugrožavaju nesavesni turisti i ribolovci koji za sobom ostavljaju tone smeća, a od pre godinu dana na obalama jezera dozvoljena je i izgradnja objekata.

Jezero iz kojeg se Kragujevac snabdeva vodom za piće nalazi se na teritoriji opštine Knić, a njime gazduje opština Čačak, zbog čega ne postoji jedinstven sistem ekološke zaštite i upravljanja.

Prema rečima profesorke Ljiljane Čomić sa PMF-a, zbog toga je neophodno uobličiti zajednički projekat zaštite i upravljanja ovim područjem, koji će okupiti sve zainteresovane strane, pre svega grad Kragujevac, čiji građani piju vodu sa tog jezera.

U Kragujevcu će 4. maja početi potpisivanje potpisa za zaštitu Gružanskog jezera od daljeg zagađivanja, koji će biti prosleđeni nadležnim ministarstvima Vlade Srbije, sa zahtevom da se onemogući dalja gradnja na obali jezera i obezbedi njegova popuna ekološka zaštita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: