Čović i ostali ne priznaju krivicu

Ni posle smene, hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović ne priznaje krivicu za korupciju.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.03.2005.

11:43

Default images

Čović, kao i predsednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić, četiri vlasnika preduzeća "Lijanovići" i profesor prava Zdravko Lučić izjavili su na Sudu BiH da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice koju je protiv njih podiglo Tužilaštvo BiH.

Čović, Tadić, Lučić i vlasnici preduzeća "Lijanovići" - Jozo, Mladen, Jerko i Slavo Ivanković-Lijanović, se terete za milionske utaje poreza, korupciju i mito. Tužilac je za dokazni postupak optužbe predložio saslušanje 87 svedoka i 53 pisana dokumenta.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun smenio je u utorak Čovića sa funkcije člana Predsednistva BiH i zabranio mu budući rad u izvršnoj vlasti. Ešdaun je rekao da se na ovaj korak opredelio pošto Čović nije pristao da sam podnese ostavku, iako je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu kojom se tereti da je budžet BiH oštetio za oko 48 miliona konvertibilnih maraka.

On je osumnjičen da je 2000. godine, kada je bio ministar finansija, doneo odluke koje su uticale na plaćanje posebnih dažbina na uvoz prehrambenih proizvoda za firmu "Lijanović" i da je učestvovao u davanja mita Mati Tadiću.

Hrvatska zabrinuta zbog Čovića

Vlada Hrvatske je zabrinuta zbog smene hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića.

Vlada je saopštila da su uočene tendencije smenjivanja demokratski izabranih predstavnika iz redova hrvatskog naroda i ocenila da je reč o praksi koja može imati ozbiljne posledice po politički status i položaj Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

"Kao susedna zemlja, kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i kao država sa ustavnom obavezom brige za hrvatski narod izvan svojih granica, Hrvatska podržava mere i odluke međunarodne zajednice usmerene ka jačanju samostalnosti i samoodrživosti BiH i očuvanja pune ravnopravnosti i konstitutivnosti tri naroda", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: