Nije bilo moguće pokrenuti istragu

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2004.

13:55

Default images

Pokretanje istrage o zločinu u Srebrenici u julu 1995. bilo je u Vojsci Republike Srpske praktično nemoguće.

Starešina koji bi to pokušao došao bi u životnu opasnost, izjavio je bivši vojni tužilac RS, Predrag Drinić. On je to rekao na suđenju pred Haškim tribunalom Vidoju Blagojeviću, komandantu Bratunačke brigade VRS, koji je optužen za saučesništvo u genocidu nad oko 7.000 zarobljenih muškaraca iz Srebrenice.

Svedok odbrane Drinić predočio je da je bilo "praktično nemoguće" da komandant brigade VRS prijavi zlodela  i zatraži pokretanje istrage, ako se ima u vidu da su oficiri zaduženi za bezbednost od nivoa brigade do nivoa Glavnog štaba armije bili umešani u zločine.

"U takvoj situaciji, imajući u vidu kakvo je bilo raspoloženje naroda, državnog i vojnog vrha, osoba koja bi pokušala da pokrene istragu morala bi se plašiti za svoj život i živote svoje porodice. Ako pretpostavimo da su bili umešani oficiri najvišeg ranga i najviše komande i da su to bili opasni ljudi, pokretanje istrage je bilo jako teško", kazao je svedok Drinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: