Formiranje vlade - ko je na potezu

Još se ne zna ko će i kada formirati novu vladu, a očekuju se sledeći potez demokrata: da li će Vlada biti formirana oko DS-a ili inicijativu preuzima SNS.

Info

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2012.

17:07

Default images

Demokratska stranka zasad ćuti, a Srpska napredna stranka priznaje da od njihovih potencijalnih partnera nema "ni traga ni glasa".

Visoki funkcioneri DS Dragan Đilas i Dušan Petrović bili su dostupni novinarima, prilikom obilaska PKB-a, ali ni reč nisu hteli da kažu o pregovorima o vladi.

"Vidite ovu prašinu na cipelama, mnogo je važnija od svih tih pregovora oko vlade. Verujte mi, za građane Srbije je mnogo važnija", bio je kratak zamenik predsednika DS Đilas, koji je i gradonačelnik Beograda.

U društvu Đilasa i Petrovića bio je i predsednik Skupštine grada Beograda, socijalista Aleksandar Antić, koji je želeo da priča samo o PKB-u, pa je poručio građanima da "PKB ponovo pravi one male viršle uz koje su mnogi odrasli" - na šta je Petrović dodao: "Dajemo punu podršku PKB-u!"

Uprkos medijskim napisima o skorom sastanku četiri potencijalna partnera za formiranje vlade, predstavnici DS, URS, LDP i SPS-PUPS-JS Tanjugu su rekli da još nisu dobili poziv ni na kakve razgovore.

Član Uprave Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić ne zna da li će uskoro biti održan sastanak lidera tih stranaka, ali je poručio da je neophodno da se ubrza proces formiranja vlade.

"Svaki dan u kome nemamo vladu je veliki gubitak za Srbiju. S obzirom da od nas ne zavisi formiranje vlade, apelujemo na druge da ubrzaju taj proces", rekao je Senić Tanjugu.

Ni SPS, koja se posredstvom svojih funkcionera, gotovo svakodnevno oglašavala o toku pregovora za formiranje vlade, danas nije bila dostupna za komentare.

Funkcioneri SPS-a Milutin Mrkonjić i Diana Vukomanović nisu želeli da podele svoje viđenje aktualnog političkog trenutka sa javnošću, insistirajući na "stranačkom medijskom protokolu".

"Ne bavim se time, to radi Dačić", rekao je Mrkonjić agenciji Tanjug, dok je Vukomanović insistiranje na "medijskom protokolu" objasnila potrebom da se u javnosti "ne stvara dodatna konfuzija".

Lider URS Mlađan Dinkić tvrdi da sa liderom DS Borisom Tadićem nije razgovarao od maja i da je o formiranju vlade pregovarao sa Đilasom i Miodragom Rakićem.

"Rakić (šef kabineta Borisa Tadića) mi je rekao: 'Znaš, neprijatno mi je, ali moram da ti prenesem pitanje mog šefa, da li bi URS u vladu, ali bez tebe?'", rekao je Dinkić u intervjuu za sutrašnji broj nedeljnika NIN.

Dinkić je rekao da je Rakiću na to pitanje odgovorila članica Predsedništva URS Verica Kalanović - pitanjem da li bi DS promenila mandatara.

"Zaćutali su. Zašto me ne želi u vladi, treba pitati Tadića. Mislim da je to u domenu psihologije, neracionalnosti, jer, nije mu smetalo da se u kampanji poziva isključivo na one stvari koje je moj tim odradio, kao Fijat, Beneton", rekao je Dinkić.

Lider SNS Aleksandar Vučić je pasivnost naprednjaka u procesu sastavljanja vladajuće koalicije objasnio time što još nije stigao odgovor SPS-a na poziv za razgovore o parlamentarnoj većini, iako su im ponuđeni "veoma fer dogovor i plan".

Vučić je rekao da je ta straka u kontaktu sa svim političkim akterima u Srbiji, ali da pre svega čeka odgovor socijalista, kao stranke bez koje ne može biti formirana nova vladajuća koalicija.

"Što se nas tiče, spemni smo da vladu formiramo u roku od nekoliko dana, ali za to su nam potrebni partneri, a od partnera ni traga ni glasa, ne javljaju se. Čim budemo imali takvu vrstu odgovora obavestićemo vas i za nekoliko dana ćemo obaviti posao", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li, s obzirom na probleme u dosadašnjem toku pregovora o formiranju vlade, raste mogućnost za formiranje takozvane "velike koalicije" sa DS, Vučić je odgovorio da to "nije realno".

Posle dužeg ćutanja oglasio se i naprednjački koalicioni partner, lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je, u intervjuu "Danasu", rekao da su naprednjaci lideru SPS-a Ivici Dačiću ponudili sve ministarske resore za koje su socijalisti bili zainteresovani, pa čak i premijersko mesto, ali da Dačić "zbog stare ljubavi prema demokratama i dalje zateže".

Kako tvrdi, ne bi mu smetalo ni da bude u vladi sa liderom URS.

Ilić je otkrio i da je i njegova stranka dobila ponudu od DS da učestvuje u novoj vladi: "Svi su nas zvali, jer odgovaramo svima, zato što smo korektni ljudi i ne volimo komplikovane situacije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: