Info

Ponedeljak, 28.05.2012.

00:30

Personalna rešenja u novoj vladi

DS i koalicija SPS-PUPS-JS danas bi trebalo da nastave razgovore o formiranju nove vlade, nakon što je Boris Tadić u nedelju uveče prihvatio da bude premijer.

Izvor: B92

Default images

Tadić je tu odluku doneo posle tročasovne sednice šireg Predsedništva DS-a i naveo da je spreman da preuzme mesto premijera, ako koalicioni partneri prihvate ciljeve i način rada na kojima treba da bude bazirana buduća vlada. Ivica Dačić je za ponedeljak najavio nastavak razgovora o novoj vladi, a Tadić da će ubuduće biti reči i o personalnim rešenjima.

Predsednik DS-a je sinoć na konferenciji za novinare rekao da će DS o parlamentarnoj većini prvo razgovarati sa koalicijom SPS-PUPS-JS i da veruje da će sa njima postići dogovor o parlamentarnoj većini.

Tadić je rekao i da će o trećem partneru u vladi DS će razgovarati sa čelnicima koalicije SPS-PUPS-JS.

"Važnije je definisati šta ta vlada treba da uradi, a ne ko će je voditi i ko će biti njeni članovi", rekao je Tadić i najavio da će u nastavku razgovora biti reči i o personalnim rešenjima.

Pre obraćanja novinarima u sedištu DS-a u Krunskoj ulici u Beogradu, Boris Tadić je u intervjuu za "Novosti" rekao da se u novoj vladi "resori ne smeju deliti kao feudi, vlada ne sme da bude stranački ratni plen posle izbora".

"Mora da postoji premreženost i podela odgovornosti među ministarstvima i strankama u vlasti. Ne podela sektora, već zajedničke odgovornosti. To važi za javna preduzeća, za ceo javni sektor", rekao je Tadić.

On je rekao i da uopšte ne veruje u ekspertsku vladu, već u političko-stručnu vladu, te da vlada mora biti tim politički jakih i stručnih ljudi. Ipak, ima mesta i za nepartijske ličnosti, koje dobro znaju svoj posao i one su, kako kaže Tadić, uvek dobrodošle.

Na pitanje da li će u novoj vladi biti mesta za LDP Čedomira Jovanovića, Boris Tadić je rekao da partnere traži oko "jasne proevropske politike kojom će se braniti i legitimni nacionalni interesi i naš narod na Kosovu i koja je jedina koja može da funkcioniše. Nadam se da ćemo pronaći partnere za takvu politiku u LDP, URS, među strankama manjina".

Analitičari su nakon izbora 6. maja navodili da bi nova vlada trebalo da ima između 15 i 17 ministarskih mesta i da broj ljudi u vladi zajedno s premijerom i potpredsednicima ne bi trebalo da bude veći od 20.

Do sada u javnost nisu procurile informacije o potencijalnim kandidatima za ministre u novoj vladi, osim što je lider SPS-a Ivica Dačić rekao da je zainteresovan da ostane na čelu MUP-a, nakon što je odustao od ideje da bude premijer, a takođe je i Milutin Mrkonjić rekao da će sigurno biti ministar u novoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: