Gradovi u kojima je Tadić izgubio

U drugom krugu predsedničkih izbora Tomislav Nikolić porazio je Borisa Tadića čak i u gradovima koji su do sada važili za snažna uporišta demokrata.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

18:37

Default images

Tadić ne samo da je izgubio u Beogradu i Nišu, već i tamo gde je prošla vlada dovela najznačajnije investicije.

Analitičari smatraju da će demokrate morati ozbiljno da analiziraju rezultate drugog kruga kako bi razumeli šta se zapravo dogodilo 20. maja.

Izborni štab Borisa Tadića i vrh demokrata suočava se sa neprijatnom činjenicom da birači nisu odreagovali na njrgovu predsedničku kampanju, ostavljajući Tomislavu Nikoliću da trijumfuje u dva od tri najveća grada u zemlji.

Nikolić je pobedio Tadića u Beogradu sa nešto više od 2 procenta i Nišu sa čak 17 odsto, dok je Tadić pobedio u Novom Sadu sa oko 6 procenata.

U Kragujevcu je ta razlika 10 odsto, Leskovcu 8, a u Zaječaru skoro 7 odsto.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da je za ozbiljnu analizu činjenica da je Nikolić dobio veći broj glasova u Beogradu, iako su demokrate ubedljivo trijumfovale na lokalnim izborima u prestonici, a da je jedini izuzetak Novi Sad. Stojiljković kaže da je Tadićev štab očigledno potcenio protivkandidata.

"To znači da nisu odradili posao, uljuljukali se u očekivanjima da su glasači Nikolića digli ruke, a oni su se svi mobilisali, videvši ovo kao poslednju šansu da uzmu krišku vlasti, drugi su se uljuljkali i mislili da su sondaže rezultat koji će biti i tu su i mislili su da ne treba ući u borbu za svakoga", kaže Stojiljković.

Tadić nije dobio poverenje ni tamo gde se najviše ulagalo. U gradovima poput Kragujevca, Leskovca, Zaječara ili Valjeva, Nikolić je odneo pobedu, što jasno govori da nove fabrike nisu ostavile utisak na birače.

"To nije preterano oduševilo građajne jer je činjenica da je privatna inicijativa potvorila 200.000 radnih mesta, a izgubili smo 600.000 radnih mesta, pojavio se deficit od 400.000 netaposlenih i država sa tolikom armijom novonezaposlenih je u tendenciji da kazni takvu vlast", dodaje Stojiljković.

Ipak, Tadiću su ostali verni birači koji dolaze iz manjinskih zajednica. U gradovima poput Subotice (oko 41 odsto), Dimitrovgrada (oko 13, 5 odsto) ili Novog Pazara (71 odsto), Tadić je ubedljivo porazio Nikolića. Ti glasovi, međutim, nisu bili dovoljni da se stigne prednost koju je Nikolić napravio, pre svega u gradovima centralne Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: