Đilas: Srbiji treba više jedinstva

"Sadašnjoj Vladi Srbije falilo je jedinstvo i borba isključivo za rezultat, a ne za pojedinačne rejtinge. Hoćemo da se model Beograda u kojem se jasno vide rezultati i zajednički rešavaju problemi prenese i preslika na celu državu, kaže za "Novosti" Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika DS, koji predvodi i listu "Za bolji život Boris Tadić" na predstojećim parlamentarnim izborima.

Info

Izvor: Predrag Vasiljeviæ

Utorak, 27.03.2012.

22:08

Default images

Zašto da vas građani podrže? Da li ste opravdali njihovo poverenje?

"Programi većine stranaka na papiru veoma su slični. Skoro svi obećavaju put u EU, bolji život, socijalnu brigu, zapošljavanje. Izborne liste razlikuju se po ljudima koji nose te programe. Na našoj republičkoj listi nalaze se Ružica Đinđić, Rasim Ljajić, Milica Delević, genetičar Miodrag Stojković, ministri, poput Jeremića, Šutanovca, Đelića za koje ne možete da kažete da nemaju rezultate... To su sve ljudi koji svojim delom garantuju da će se Srbija razvijati u pravom smeru."

Šta bi konkretno trebalo da se uradi u Srbiji u narednom mandatu?

"Beograd je drugačiji zato što smo se sakupili da budemo tim na istom poslu. Ne gledamo ko će koliko poena da prigrabi za sebe i svoju stranku. Rekli smo, imamo manjak obdaništa - napravili smo ih 34, nedostaju nam autobusi, tramvaji, trolejbusi - kupili smo nove. Fale nam mostovi - dva smo završili, treći gradimo, četvrti smo rekonstruisali. Moramo da pomognemo penzionerima, trudnicama - 65.000 penzionera dobija 16.000 dinara godišnje, sve trudnice primaju punu platu. Izgradili smo najviše usred najveće krize. To je model koji treba da se primeni u čitavoj Srbiji." Može li se tako jednostavno preneti taj recept na celu državu?

"Nema tu velike filozofije. Suština je da vidimo šta nedostaje, koji je spisak problema i da ih rešavamo zajedno. Pravac je Evropa, a na tom putu moramo da uradimo niz konkretnih stvari. Ekonomiju da ne prepuštamo samo teoretičarima, već pre svega ljudima koji imaju praktično znanje. Svaki političar treba da prestane da kalkuliše da li mu se politički isplati da nešto uradi. Tajna Beograda je što se ne razmišlja o političkoj koristi. Ne pregovaramo o stvarima koje su od suštinskog značaja za Beograd."

Šta bi konkretno buduća Vlada trebalo da "prepiše" iz prestonice?

"Imamo mnogo socijalno ugroženih građana i moramo da im pomognemo, kao u Beogradu. Hajde da omogućimo da deca u celoj Srbiji imaju besplatne udžbenike, da pomognemo najstarijim sugrađanima, ženama na trudničkom da primaju celu platu. Da privlačimo investicije, a javna preduzeća da dobiju profesionalni menadžment. Da sačuvamo radna mesta, kao što smo to mi učinili. Kod nas ne postoji tehnološki višak jer je takav čovek višak i u svojoj porodici. Ali, nema ni partijskog zapošljavanja ni korupcionaških afera. Suština je da svi shvate da vlast nije moć nego privilegija da se nešto uradi za građane i da vas sutra po dobru pamte."

Neko će reći "lako je Beogradu da kupuje deci knjige i daje pomoć porodiljama kad se sve pare slivaju u prestonicu"...

"Jedino nerazvijene opštine nemaju novca da socijalno pomažu građanima i njima mora da pomogne država. Svi ostali, srazmerno veličini, imaju isto novca kao Beograd, samo je pitanje na šta će da ga potroše. Kragujevac ima budžet deset puta manji od Beograda, ali je i grad deset puta manji. U Beogradu penzioneri i porodilje dobijaju pomoć, trudnice imaju punu platu, sva deca imaju besplatne udžbenike. U Kragujevcu nema ništa od toga. Hajde da uporedimo i šta je izgrađeno u Beogradu, a šta u Kragujevcu, pa da se pitamo: na šta su potrošene pare?" Šta treba učiniti da se u Srbiji vide dela? I ova kampanja je puna samo velikih reči i obećanja...

"U kampanji su mnogi političari kao mađioničari. Mašu čarobnim štapićem, obećavaju da će izvaditi zeca iz šešira, ali to nikad ne urade. Takvi Srbiji više nisu potrebni. To nije opcija koja donosi boljitak. Nama su potrebni stabilnost, kontinuitet i promena onoga što ne valja, a ne eksperimentisanje sa onima koji nikad ništa uradili nisu, ali svašta obećavaju. Svi političari u Srbiji moraju da shvate da su građani dovedeni na rub izdržljivosti - socijalno, finansijski i mentalno. Politika više nije mudrovanje i načelno kreiranje uslova da se nešto desi, već svakodnevno i hrabro rešavanje problema."

Kako da buduća Vlada Srbije bolje funkcioniše?

"Ova Vlada je bila takva da su mnogi ministri smatrali da su važniji od premijera, a šefovi stranaka da su natpremijeri. Na DS sada svaljuju odgovornost i za mnoge stvari za koje nije imala nadležnost. Mnogi članovi Vlade ponašaju se kao da su četiri godine bili u opoziciji. Pa zašto su sedeli u toj Vladi ako je ona toliko loša? Meni je to neprihvatljivo, neshvatljivo i neprimereno."

Koje biste rezultate Vlade Srbije javno branili?

"Bilo je dosta pozitivnih stvari. Zbog nejedinstva i politikantskih motiva, neke stvari nisu do kraja završene. Ali, kad se podvuče crta, vidimo da je Srbija dobila status kandidata, da je ukinut obavezni vojni rok, da smo postali zemlja "Fijata", "Boša", "Simensa", "Benetona", "Mišelina", da poljoprivreda izvozi najviše u istoriji, da su narko-dileri ili u zatvoru ili se skrivaju negde po svetu, a da su im vile pretvorene u obdaništa i jaslice... Svestan sam, međutim, i da sve u rečima i brojkama izgleda mnogo, mnogo bolje nego u realnom životu."

Da li biste na republički nivo preneli i beogradsku koaliciju u kojoj je i LDP?

"Kad se uspostavi sistem, u njega ulaze svi oni koji prihvate da se po njemu ponašaju i da dele zajedničke vrednosti."

Ipak, već ste isključili savez sa SNS, SRS i DSS?

"To je odluka koja se odnosi na republičku vlast. Država se opredelila za put ka EU. Oni koji ne podržavaju taj put ili ga podržavaju deklarativno, ali ne i suštinski, ne mogu sa nama."

Zašto isključujete savez sa naprednjacima kada se i oni zalažu za približavanje EU?

"Fenomenalna je promena u retorici lidera SNS. Govorili su da treba uhapsiti Đelića i Tadića kad se vrate posle potpisivanja SSP, a sad su najveći evropejci u državi. Ne verujemo im. Zar zaista mislite da bi Velimir Ilić ili Bogoljub Karić sutra bili to oličenje borbe protiv korupcije o kojoj toliko govore?"

Ima li neprihvatljivih stranaka na nivou Beograda?

"Logično je da ne idemo sa onima koji nas nazivaju lopovima i hohštaplerima. Ali, ne vidim zašto DSS sutra ne bi bio deo vlasti bez obzira na razliku u domenu "visoke politike". Te politike u vođenju Beograda nema, ovde se rešavaju svakodnevni problemi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: