Rusi lansirali raketu u svemir

Ruska raketa "Sojuz" sa međunarodnom posadom lansirana je sa kosmodroma u Bajkonuru, Kazahstan, prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.12.2011.

16:18

Default images

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko, američki astronaut Don Petit (NASA) i holandski astronaut Andre Kujpers (ESA) poleteli su Sojuzom TMA-03M u 18.16 časova po lokalnom vremenu (17.16 MSK;13.16 CET; 12.16 GMT) u spektakularnom noćnom lansiranju iz kazahstanske stepe.

Lansiranje je uspešno obavljeno, a Sojuz je ušao u orbitu kao što je i bilo predviđeno, 10 minuta posle poletanja.

Suprotno običaju, kosmonaut Kononenko ovog puta nije okačio nikakvu amajliju u kokpitu kako bi najavila ulazak u bestežinsko stanje. Radoznalim novinarima je rekao da postoje i drugi načini za merenje gravitacije, ali nije objasnio na koje načine misli.

Kada u petak budu stigli na MSS, trojica svemirskih putnika pridružiće se Amerikancu Denu Burbenku (NASA) i Rusima Antonu Škaplerovu i Antoliju Ivanišinu, koji borave u svemiru od sredine novembra.

Spajanje Sojuza TMA-03M i Međunarodne svemirske stanice dogodiće se 23.12.2011. u 19:22 MSK (16:22 CET; 15:22 GMT)

Posle gašenja američkog programa Spejs šatl (Space Shuttle) u julu, Rusija je jedina zemlja sposobna da šalje ljudsku posadu na MSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: