Štajner: Ljimaj se ponašao apsolutno korektno

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2003.

16:58

Default images

U intervjuu za Radio B92, šef UNMIK Mihael Štajner je u četvrtak rekao da se haški optuženik Fatmir Ljimaj ponašao "apsolutno korektno", podsetivši da je, Limaj pre hapšenja u Sloveniji, izrazio spremnost da se dobrovoljno preda. "Čim je čuo da je protiv njega podignuta optužnica, odmah pošto je otpečaćena, Ljimaj je izrazio spremnost da se dobrovoljno preda. U razgovoru sa mnom potvrdio je da je spreman da ide u Hag. To mi je rekao u trenutku dok je boravio u Sloveniji", rekao je Štajner. On je ocenio da su se i privremene institucije na Kosovu ponašale pozitivno, jer je neposredno pošto su optužnice obelodanjene u njegovu kancelariju stigao predsednik Parlamenta Bajram Redžepi kako bi razgovarao o modalitetima transfera Ljimaja i ostale trojice optuženih u Hag. Štajner je takođe rekao da do sada nisu ponuđene garancije za odbranu sa slobode optuženog Ljimaja, ali je dodao da je Karla del Ponte, tokom njihovog kratkog susreta u Prištini, uzela u obzir činjenicu da je on bio spreman da se dobrovoljno preda pre nego što su ga uhapsile slovenačke vlasti.

Posle kraće balkanske turneje, Karla del Ponte je u sredu popodne na kratko svratila na prištinski aerodrom "Slatina" kako bi povodom "slučaja Ljimaj" razgovarala sa Štajnerom. Ona je tom prilikom rekla da je slovenačka policija Ljimaja uhapsila na njen zahtev. Dan pre nego što ju je Štajner obavestio o spremnosti Ljimaja da se preda, Karla del Ponte je saznala da se haški optuženik ne nalazi na Kosovu, već u Sloveniji i zato je zahtevala od tamošnjih vlasti da ga uhapse. Štajner je u intervjuu za B92 komentarisao i reakciju kosovskih Albanaca na hapšenje njihovih sunarodnika. U tom kontekstu, Štajner je rekao da je Ljimaj sugerisao pristalicama svoje stranke da ostanu mirni i da prihvate vladavinu prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: