Stvorili 157.000 radnih mesta za mesec dana

Američki poslodavci u julu su stvorili 157.000 radnih mesta, što je solidan rast ali ispod nivoa u prvoj polovini godine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2018.

12:47

Stvorili 157.000 radnih mesta za mesec dana
(Foto: Thinkstock)

Ministarstvo rada SAD saopštilo je danas da je nezaposlenost ponovo pala na 3,9 s četiri odsto, što je blizu 3,8 odsto koliko je bilo u maju - rekord u poslednjih 18 godina.

Poslodavci su u proseku stvarali 224.000 radnih mesta mesečno u prvih šest meseci, što je više nego u 2017. Rast je impresionirao mnoge ekonomiste pošto se dogodio kasno tokom privrednog rast koji je uštao u 10. godinu i drugi je najduži u istoriji SAD, naveo je Asošiejted pres.

Usporenje u stvaranju novih radnih mesta moglo bi biti privremeno, budući da se nastavlja solidna potrošnja dok kompanije povećavaju svoje investicije. Privredni rast SAD u periodu april-jun bio je 4,1 odsto, što je najbolji rezultat u skoro četiri godine. Senku na američku ekonomiju bacaju trgovinski sporovi administracije predsednika SAD Donalda Trampa s Kinom, Evropskom unijom, Kanadom i Meksikom, ali se to izgleda nije odrazilo na zapošljavanje.

Proizvođači, koji bi mogli biti najdirektnije pogođeni uvođenjem carina, dodali su 37.000 radnih mesta, što je najviše u poslednjih sedam meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: