Merkel ne da dizelaše: Ogorčena sam...

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da mora da se obnovi poverenje u dizel automobile nakon skandala sa varanjem o emisiji gasova.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

18:49

Merkel ne da dizelaše: Ogorčena sam...
Foto: Thinkstock

Ona se izjasnila i protiv planova za njihovu zabranu u nekim gradovima.

Ona je rekla da su je "ogorčili" nemački auto giganti koji su u skandalu "dizelgejt" ili kršili zakon ili koristili "rupe" u zakonu, ali je istakla i da taj ključni industrijski sektor obezbeđuje najmanje 800.000 radnih mesta, prenosi agencija Frans pres.

U onlajn video intervjuu za najprodavanije nemačke novine Bild, koji je dala nešto više od mesec dana uoči izbora 24. septembra, Merkelovoj je postavljeno pitanje u vezi sa problemima vozača zbog padanja vrednosti njihovih dizel automobila koje bi prodali.

Ona je u tom kontekstu ukazala na novo unapređenje softvera napravljenih tako da otklone problem emisije, dodajući da se "radi sprečavanja ili zaustavljanja pada vrednosti dizel motora, mora vratiti poverenje u dizelaše".

S tim ciljem je naglasila da se suprotstavlja planovima nekih nemačkih gradova da u potpunosti ili delimično zabrane dizel motore u urbanim zonama koje beleže visok nivo zagađenosti vazduha, navodi francuska agencija.

Merkelova je rekla da će "to biti težak posao" i tema "samita" koji planira da održi 4. septembra sa opštinama koje su iskazale takve namere.

Pad ove industrije u nemilost počeo je 2015, kada je Folksvagen priznao da je u 11 miliona dizel automobila instalirao softver za varanje na testovima emisije gasova, a te sumnje su se kasnije proširile i na druge proizvođače.

Merkelova je rekla u intervjuu za Bild da njena vlada mora da uspostavi balans između zabrinutosti vlasnika dizel automobila, automobilskih radnika i tog industrijskog sektora, bez eksplicitnog pominjanja brige o javnom zdravlju.

Merkelova je proglašena za "automobilsku kancelarku" 2013. godine nakon što je podržala taj sektor iznoseći argumente protiv uvođenja gornje granice za emisije gasova u EU, dodaje Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: