Ako vozite dizelaša u ovaj grad više ne možete

Upravni sud u Štutgartu doneo je u petak nepravomoćnu odluku po kojoj se od početka sledeće godine vozilima s dizel motorima zabranjuje ulazak u grad.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

14:41

Ako vozite dizelaša u ovaj grad više ne možete
Foto: Thinkstock

Ulaz u Štutgart je zabranjen zbog povišenih vrednosti štetnih gasova.

"Kao učinkovita zaštita protiv povećanih vrednosti azot oksida koji su štetni za zdravlje moguća je jedino zabrana saobraćaja. Ostale mere, poput tehničkih prepravki, ne bi bile ni izbliza tako učinkovite", obrazložio je sud svoju odluku.

Upravni sud u Štutgartu je udovoljio tužbi udruženja Nemačka ekološka pomoć (DUH) koja je 2015. protiv savezne pokrajine Baden-Württemberg podnela tužbu zbog drastično povećanih vrednosti azot oksida na mernim stanicama u Stutgartu koje su bile i stotinu puta veće od dozvoljenih. Dizel motori se smatraju glavnim uzročnikom povećanja ovog, po zdravlje opasnog, gasa.

Sud je utvrdio da je prilikom donošenja odluke zaštita života i zdravlja građana imala veću težinu nego pravo vlasništva i upravljanja vlasništvom.

Presuda nije pravomoćna a pokrajina Baden-Württemberg razmatra mogućnost žalbe.

DUH je već sličnu sudsku pobedu odneo i za grad Dizeldorf.

Sledeće nedelje bi trebao da se održati tzv. dizel samit na kojem bi predstavnici politike, privrede i udruženja za zaštitu okoline trebali da pronađu dugoročno rešenje za vozila s dizel motorima.

Nemački ministar saobraćaja Alexander Dobrindt se zalaže za tehničke prepravke na motorima kako bi zadovoljili više norme, kao i rešenja koja više misle na ekologiju, za vozila javnog prevoza u većim gradovima.

Protiv zabrane dizela su i Industrijske i privredne komore s obzirom na to da je najveći deo vozila koji su registrovani od strane preduzetnika opremljeno motorima na dizel pogon i zabrana saobraćaja po većim gradovima je za većinu od egzistencijalnog značaja.

Kritičari u politici i nemačkoj automobilskoj industriji godinama prebacuju ignorisanje problema sa azot oksidom i upozorenja ekoloških udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: