Zuma kontroliše račun svih, pa i svoj

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma potpisao je zakon protiv pranja novca.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

13:50

Zuma kontroliše račun svih, pa i svoj
(Foto: Thinkstock.com)

Zakon omogućava veću kontrolu bankarskih računa "istaknutih pojedinaca", uključujući i njega, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Kako javlja Rojters, ova zemlja je rizikovala da bude izbačena iz globalnog nadzornog organa zaduženog za prevare, odnosno iz Radne grupe za borbu protiv finansijskih malverzacija (FATF), ukoliko do juna ne potpiše izmene i dopune zakona Centra za finansijsko obaveštavanje (FICA).

Zakon, namenjen jačanju borbe protiv finansijskog kriminala u svetu putem lakših procedura za identifikovanje krajnjih vlasnika preduzeća i računa - uključujući i "domaće istaknute uticajne ličnosti" - južnoafrički parlament je usvojio prošlog maja.

Zuma ga je međutim vratio zakonodavcima navodeći da ga brine zakonitosti odredaba koje dozvoljavaju uvid u račune bez naloga.

"Predsednik je sada zadovoljan što zakon rešava pitanje ustavnosti koje je on pokrenuo vezano za istražne radnje bez naloga", saopšteno je iz predsedništva.

Opozicione stranke i organizacije civilnog društva spekulisale su da je takav stav povezan sa sukobom između Ministarstva finansija, u čijoj je nadležnosti priprema zakona, i familije biznismena Gupta, koja je bliska sa Zumom.

U decembru prošle godine, bivši ministar finansija Pravin Gordan zatražio je od Vrhovnog suda da odluči da predsedniku nije dozvoljeno da se meša u odluke velikih južnoafričkih banaka da zatvore poslovne račune kompanije Oakbej Investments, u vlasništvu trojice braće Gupta.

Gordan, kog je Zuma smenio sa funkcije ministra finansija u martu, izjavio je pred sudom da je porodica Gupta vodila "organizovanu kampanju" kako bi oklevetala njega i ministarstvo. Porodica Gupta je zauzvrat optužila Gordana za kovanje zavere s ciljem da uruši njihove poslovne interese.

Sud tek treba da donese presudu u ovom sporu.

Zuma je izjavio da je blizak s porodicom Gupta, ali poriče da je pod njihovim uticajem, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: