Ako dođe do gasne krizne, šta će EU

Evropski savet i Evropski parlament dogovorili su se da članice Evropske unije (EU) treba da pokažu solidarnost i saradnju u slučaju krize u snabdevanju gasom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

14:10

Ako dođe do gasne krizne, šta će EU
(Foto: Thinkstock.com)

Evropska komisija je za cilj postavila obrazovanje prave "Energetske unije" i u februaru 2016. predstavila članicama prednosti saradnje u oblasti energetike koja je tradicionalno osetljivo pitanje za vlade.

U saopštenju Komisije se navodi da je to "prvi put da je primenjen pricip solidarnosti" u pitanjima vezanim za energetiku.

Ideja je da se formiraju regionalni blokovi država čije članice bi u slučaju krize jedni drugima isporučivali gas, kao i "koridori hitnog snabdevanja". To bi bio mehanizam koji bi se koristio samo kao "krajnja mera" i plaćao bi se.

Članice EU bi uz pomoć Komisije napravile planove za prevenciju i planove za hitne slučajeve nedostatka gasa.

Sporazum predviđa veću transparentnost ugovora o energentima, posebno dugoročnih ugovora koji se smatraju ključnim za bezbednost snabdevanja.

Sporazum će morati da bude izglasan u parlamentima država članica, dodaje se u saopštenju posle dogovora postignutim u sredu uveče.

Krajem decembra postignuti su međuvladini sporazumi koji ovlašćuju Evropsku komisiju da procenjuje ugovore u oblasti nafte i gasa između zemalja članica i nečlanica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: