Potpuna zabrana za vozila starija od 2000.

Gradske vlasti Pariza su u sklopu borbe protiv zagađenja zabranile vožnju automobilima registrovanim pre 2000. godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

19:13

Potpuna zabrana za vozila starija od 2000.
Foto: Thinkstock

Prema novoj regulativi koja je objavljena danas, svi automobili moraju da imaju nalepnicu na kojoj je šest kategorija, uključujući godinu proizvodnje vozila, energetsku efikasnost i količinu izduvnih gasova.

Svako vozilo na dizelski pogon sa nalepnicom "petog nivoa" na vetrobranu, što ukazuje da je proizvedeno u periodu od 1997. do 2000. godine, neće moći na ulice francuske prestonice.

Oko šest odsto od 32 miliona registrovanih vozila u Francuskoj spada u spornu kategoriju.

Vozila registrovana pre 1997. godine i kamioni i autobusi proizvedeni pre 2001. godine ne spadaju ni u jednu kategoriju, što znači da se uopšte ne mogu pojaviti na ulicama Pariza od ponedeljka do petka između 8.00 časova ujutro i 20.00 uveče.

Nove regulative uvedene su nakon što je u Parizu i drugim gradovima u protekla dva meseca zabeležen rekordan nivo štetnih gasova.

Gradonačelnik Pariz An Idalgo istakla je da su regulative neophodne kako bi se ohrabrili vozači da promene svoje navike kako bi se smanjio intenzitet saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: