Rusiji prekipelo, votka pod nadzorom

S 1. julom na rusko tržište alkoholnih pića stupila su nova pravila igre usmerena ka potiskivanju lažnjaka s polica.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2016.

09:49

Rusiji prekipelo, votka pod nadzorom
(Foto: Beta/AP)

Procenjuje se da oni trenutno zauzimaju gotovo četvrtinu tržišta, međutim, čak ako država uspe da ukloni nelegalne proizvode iz dućana, teško će pod potpuni nadzor staviti crno tržište, o čijim razmerama govori rast trovanja alkoholom među stanovništvom, piše ruski portal Pogled.

Procenjuje se da je crno tržište žestokih alkoholnih pića u Rusiji vredno 30 milijardi rubalja, uz udeo od 22,5 odsto u celokupnoj proizvodnji. Takva procena zasniva se na razlici između statistika zvanične proizvodnje i prodaje.

Glavni udeo na crnom tržištu drži votka stavljena na tržište "na zadnja vrata", uključujući upotrebu falsifikovanih markica.

Kako bi to iskorenila, država je propisala da od 1. jula svi dućani koji trguju alkoholom moraju biti priključeni na Jedinstveni državni automatizovani informacioni sistem proizvodnje i prodaje alkoholnih pića, u kojem se registruju sve transakcije u maloprodaji.

Kupcima tako, prilikom svake prodaje alkohola, osim piva i pića koja ulaze u kategoriju prehrambenih proizvoda, trgovac mora uz račun izdati barkod koji omogućava proveru legalnosti robe pozivom na informativni portal za proveru zakonitosti prodaje.

Za kršenje tih pravila predviđene su kazne između 150 i 200 hiljada rubalja.

U Rusiji je u relativno kratkom periodu cena votke porasla za gotovo dva i po puta i zapravo dostigla evropski nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: