Fed ima jakog "saveznika" za dizanje kamata

Relativno snažno tržište rada u SAD će izvršiti pritisak na rast inflacije, što povećava šanse za podizanje kamatnih stopa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

18:48

Fed ima jakog
Foto: Beta/AP

Snažno tržište rada je važan faktor koji ide u prilog stavu Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) u vezi sa očekivanim smerom monetarne politike, rekao je predsednik ogranka američke Uprave federalnih rezervi (Fed) u Sent Luisu, Džejms Bulard.

FOMC je, kako kaže, predvideo lagani tempo normalizacije kamatnih stopa, što će zavisiti od poboljšanja stanja nacionalne ekonomije, dodatnog jačanja tržišta rada i kretanja inflacije ka ciljanih 2,0 odsto, rekao je on uoči početka Foruma zvaničnih monetarnih i finansijskih institucija, prenosi agencija Rojters

Predugo zadržavanje kamatnih stopa na niskom nivou bi, smatra Bulard, moglo da prouzrokuje finansijsku nestabilnost, iako ona, kako je naveo, trenutno ne predstavlja veliku zabrinutost.

Bulard se, takođe, osvrnuo na potencijalni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije na referendumu u junu, rekavši da takav scenario neće uticati na predstojeću odluku Feda o kamatnim stopama.

Prošle nedelje su skočila očekivanja vezano za junsko podizanje kamatnih stopa u SAD, pošto je zapisnik sa aprilskog zasedanja američke centralne banke pokazao da su zvaničnici Feda mišljenja da je američka ekonomija spremna za novo povećanje kamata.

Rast američke privrede je u prvom ovogodišnjem tromesečju usporio na 0,5 odsto na godišnjem nivou, ali snažan tempo zapošljavanja, kako ocenjuje Rojters, ukazuje da ekonomija još uvek nije "ispala iz šina".

Stopa nezaposlenosti u SAD, koja trenutno iznosi pet odsto, blizu je onome što većina ekonomista ocenjuje kao punu zaposlenost, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: