VW na putu bez povratka - kredit od 20 mlrd.€

Nemački auto-gigant Folksvagen dobio je kredit od 20 milijardi evra kako bi premostio finansijske poteškoće koje su nastale posle izbijanja skandala.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

13:02

Default images
(Foto: Beta/AP)

Kako prenosi Rojters navode neimenovonog izvora, Folksvagenu je 13 banaka ponudilo kredit, od 1,5 do 2,5 milijardi evra svaka, odnosno ukupno 29 milijardi evra, ipak, iz kompanije nisu želeli da komentarišu ove navode.

Najveći evropski proizvođać vozila pod pritiskom je da poboljša svoje finansije, jer se suočva sa velikim troškovima popravke kola, kao i novčanim kaznama, tužbama...a sve nakon skandala sa manipulacijama izduvnim gasovima.

Izvor Rojtersa tvrdi da će kredit VW biti prosleđen već u petak, a možda i pre.

VW je već računao na 6,7 milijardi evra koliko je izdvojio za početne troškove popravke zbog skandala, ali procene su da ima treba još najmanje dve.

Posledice skandala već su vidljive na prodajnim rezultatima.

Cena deonica na početku današnjeg trgovanja na frankfurtskoj berzi pala je za 2,2 odsto na 127,3 evra, a Folksvagenu je od izbijanja skandala tržišna vrednost pala za 10 milijardi evra.

Novi udarac za VW stigao je sinoć, nakon objave loših prodajnih rezultata u SAD, nakon čega je američka rejting agencija Standard i Purs snizila kreditni rejting nemačkog proizvođača automobila drugi put u poslednja dva meseca.

S&P je obaranje Folksvagenovog dugoročnog kreditnog rejtinga na nivo "BBB+" sa "A-" i zadržavanje negativne prognoze obrazložio skandalom sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, koji je "ugrozio reputaciju i percepciju ovog brenda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: