Cene nafte mešovite, zalihe pune

Cene nafte su u Aziji bile mešovite, a trgovci su se fokusirali na pozitivne signale u američkom izveštaju o nafti, prateći i situaciju u Jemenu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

09:28

Default images
Foto: Freeimages.com

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju poskupela je na Njujorškoj berzi devet centi na 56,25 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila dva centa na 62,71 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Ministarstvo energetike SAD je saopštilo da su zalihe nafte u najvećoj svetskoj privredi i potrošaču "crnog zlata" porasle za 5,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 17. aprilom, čime su se ukupne zalihe našle na najvišem nivou u istoriji.

Ipak, proizvodnja nafte je u SAD istovremeno smanjena za 18.000 barela dnevno, posle pada od 20.000 barela iz prethodne nedelje, a trgovci veruju da će usporavanje američke proizvodnje iz škriljaca ublažiti preveliku ponudu nafte u svetu, koja je dovela do pada cena od više od 50 odsto od juna prošle do januara ove godine.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je u utorak da prekida četvoronedeljnu vojnu kampanju u Jemenu, ali je bombardovanje juče nastavljeno. Iako Jemen nije veliki proizvođač nafte, tržišni igrači brinuli su da će doći do prelivanja sukoba u okolne zemlje na naftom bogatom Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: