"Grci, otpis dugova nije na radaru"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je večeras da otpis grčkog duga ne uživa podršku većine članica evrozone.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

23:30

Default images
Foto: Beta/AP

"Otpis duga nije na radaru", rekao je Junker za nemačku televiziju ARD i dodao da smatra da "ne postoji hitna potreba za akcijom".

Junker je u razgovoru za ARD rekao da bi Grci trebalo da uvide koliko su napredovali zahvaljujući evropskoj finansijskoj pomoći vezanoj sa merama štednje.

"Ne bi trebalo da vraćamo kazaljke sata unazad, nego da na ovoj osnovi gradimo novi napredak", istakao je on.

Predsednik evrogrupe, kluba zemalja koji koriste zajedničku valutu, izrazio je u odvojenom intervjuu slično mišljenje kao Junker i pozvao Grčku da se okrene ispunjavanju obaveza prema kreditorima.

"Pobeda Sirize nije poništila probleme grčke privrede", izjavio je predsedavajući evrogrupe, holandski ministar finansija Jeren Dijselblem.

Cipris je tokom izborne kampanje obećao da će obustaviti program štednje i otvoriti pregovore o restruktuiranju duga, koji iznosi čak 175 odsto bruto društvenog proizvoda Grčke, što je čini drugom najzaduženijom zemljom na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: