Gas nije geopolitičko oružje

Šef austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Rois ne smatra je projekat Južni tok "zatvoren" i upozorava Brisel da gas ne koristi kao geopolitičko oružje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

16:01

Default images

On je, povodom izjava ruskih zvaničnika o otkazivanju realizacije projekta izgradnje gasovoda Južni tok, rekao novinarima prilikom posete Bukureštu da OMV nije informisan od strane Gazproma o okončanju projekta, prenosi APA.

"Već ranije, kod krize oko Krima, rekao sam da se ne sme gas koristiti kao geopolitičko oružje. Iza nas je pet decenija tokom kojih smo mislili da gas neće biti upotrebljen za nametanje političkih stavova", podvukao je Rois.

On je rekao da se "trenutno krećemo na ivici toga, ali limite još nismo prešli". Rois ne veruje da će Evropa sada biti uskraćena u snabdevanju gasom.

"Gde god ima gasa biće i puteva do tržišta, ali nije dovoljni imati evropsko zajednickco tržište, već je Evropi hitno potreban gasovod koji ne poznaje granice", objasnio je on, dodajući da je pitanje ne samo da li je Rusiji potreban Južni tok, već i ko je spreman da investira u evropski gasovod.

U telefonskoj izjavi austrijskom radiju "Oe1", on je rekao da je obustava Južnog toka "šteta po Evropu", ali da za OMV to ne predstavlja veliki problem.

Sa finansijskog aspekta radi se o 30 miliona evra investicija za deonicu koju je OMV trebalo da izgradi sa Gazpromom u Austriji.

Evropa mora naći sopstveni gas, istakao je i podsetio da je OMV uložio milijardu evra u istraživanje gasa u Crnom moru.

Rois je podvukao da bi bilo dobro da Evropa i Rusija pronađu rešenje.

"Za Južni tok nikad nije kasno"

Odluka o obustavi gradnje gasovoda Južni tok je najverovatnije privremena, izjavio je prvi zamenik predsednika Saveta Skupštine Ruske Federacije Aleksandar Porfirijevič Toršin ističući da za taj projekat nikad nije kasno.

"Mislim da je ova odluka privremena", rekao je Toršin novinarima u Patrijaršiji SPC gde je dobio Orden Svetog kralja Milutina, ističući da i ako ne bude Južnog toka da postoje velike mogućnosti za saradnju Srbije i Rusije u mnogim drugim oblastima.

Toršin ističe da je sada besmisleno počinjati taj projekat uzimajući u obzir poziciju Bugarske i EU.

On je poručio da su sve sfere za saradnju otvorene i da bi prvo trebalo povećati saradnju u oblasti poljoprivrede, te da Srbija treba da poveća poljoprivrednu proizvodnju, jer Rusija ima velike potrebe za tim proizvodima.

"Sa zadovoljstvom ćemo uzimati poljoprivredne proizvode i sećam se kada sam bio mlad, kada je postojala bivša Jugoslavija, da su voće i povrće iz vaše zemlje bili omiljeni na ruskoj trpezi", kazao je Toršin i dodao da bi voleo ponovo da vidi srpske proizvode na tezgama u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: