Proizvođač dijamanta bez šefa

Najveći svetski proizvođač dijamanata Alrosa ostala je bez prvog čoveka.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

11:13

Default images

Direktor ruske grupe Alrosa, Fedor Andrejev odlučio je da podnese ostavku koju je obrazložio zdravstvenim razlozima, saopštila je kompanija koja je najveći svetski proizvođač dijamanata.

Na vest o ostavci akcije kompanije su jutros na Moskovskoj berzi pale na 37,41 rubalja po akciji (0,75 evra) što je 2,7 odsto niža cena nego na zatvaranju trgovanja u petak, preneo je Interfaks.

Andrejev je na čelo kompanije došao 2009. godine i formalno mu je u julu istekao mandat. Pre toga je nadzorni odbor Alrose podržao aktivnosti Andrejeva i preporučio da ga ponovo izaberu na novi petogodišnji mandat.

Međutim, prema nekim medijima, zamenik premijera zadužen za kompaniju Jurij Trutnjev je bio protiv njegove kandidature. Njegovo nezadovoljstvo, kako su izveštavali mediji, izazvala je inicijalna javna ponuda (IPO), koja je, prema njegovom mišljenju, bila protiv interesa države.

Trutnjev je demantovao tu informaciju, ali je izjavio da bi Alrosa ipak mogla da posluje efikasnije.

List Komersant je ovog meseca objavio da će nadležni organi sprovesti kompleksnu proveru kompanije po preporuci predsednika Vladimira Putina koji je podržao inicijativu Trutnjeva. Institucije će ispitati transakcije kompanije, uključujući i IPO sprovedenu 2013. godine.

Osnovni akcionari Alrose su Rusija (43,9 odsto) i Jakutija (25 odsto plus jedna akcija), dok u slobodnom prometu ima oko 23 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: