Zakon zabranjuje "pucanje" na poslu

Belgija je napravila pionirski korak donoseći zakonski propis koji bi na najmanju moguću meru trebalo da svede sindrom sagorevanja na poslu (burnout syndrome).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

08:37

Default images

Svedoci smo da je to sve češći psihički poremećaj među radnom populacijom, a stručnjaci kažu da bi trebalo raditi na tome da se uzroci stresa na poslu smanje, ili bar ublaže.

Svaki poslodavac trebalo bi da preduzme propisane mere za sprečavanje "psihosocijalnih rizika" uzrokovanih stresom kao što su analize i savetovanja zaposlenih. To je povuklo pitanje hoće li i tela Evropske unije biti dužna da poštuju zakon jer se nalaze na teritoriji Belgije.

Portal Euractiv ima pismo sindikata službenika Evropske komisije u kojem se Komisija poziva da primeni nove zakonske propise, a iz EK su neodređeno odgovorili da su "svesni rizika koji donosi stres i da već preduzimaju mere za njihovo uklanjanje" . Iako sindrom još nije zvanično priznat kao dijagnoza, on je realnost i smatra se da od njega pati trećina zaposlenih. Sindrom zbog nerazumevanja poslodavca često dovodi i do mobinga.

Pregorijevanje na radnom mestu direktna je posledica reakcije organizma na radno opterećenje, a strah od gubitka posla ili egzistencijalna neizvesnost mogu pogoršati simptome. Radna sredina s neadekvatnom platom, dug radni dan, preterani radni zahtevi, poslodavac koji ne poznaje granicu između privatnog i radnog života radnika dovode do pregorevanja koje se ogleda u gubitku motivacije, osećaju besmislenosti posla, socijalnog otuđenja i agresivnih ispada, a često završava teškom depresijom. Sindrom može dovesti i do fizičkih oboljenja.

Sindrom pogađa i poslodavca zbog radnika koji nisu motivisani i na kraju i celu zajednicu zbog sve bolesnijeg društva. Foto:edkohle/Flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: