Problem ruskih kompanija s dugovima

U ovoj godini, refinansiranje duga bi za ruske emitente moglo da bude veći problem nego ranije, ocenjuje njujorška bonitetna agencija Mudis.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

13:59

Default images

Ruske kompanije, uključujući naftnog giganta Rosnjefta, mogle bi se suočiti sa problemom u refinansiranju duga od 112 milijardi dolara koji dospeva na naplatu u naredne četiri godine, a čiji se najznačajniji deo očekuje u 2015. godini, saopštio je Mudis.

Prema izveštaju Mudisa, ruske kompanije su suočene sa sve težim uslovima u refinansiranju međunarodnih zajmova otkako su zapadnoevropske zemlje uvele sankcije protiv jednog broja njih zbog umešanosti Rusije u ukrajinsku krizu. Pored toga, ruska privreda je, prema saopštenju Mudisa, znatno usporila, a u ovoj godini se očekuje rast od samo 0,5 odsto, prenela je agencija Rojters.

Kako britanska agencija podseća, SAD su prošle nedelje uvele novu rundu sankcija Rosnjeftu, zatim gasnom proizvođaču Novateku i Gasprom banci, koji su u vlasništvu bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

"U ovoj godini, refinansiranje duga bi za ruske emitente moglo da bude veći problem nego ranije", navodi se u izveštaju Mudisa.

Rosnjeft će, prema ocenama Mudisa, morati da vrati 26,2 milijarde dolara u periodu između jula 2014. i decembra 2015. godine, pri čemu će najveći deo duga od 9,4 milijarde dolara i od 11,8 milijardi dolara morati da vrati u poslednjem kvartalu ove godine i u prvom kvartalu naredne godine.

Analitičari su, međutim, izrazili zabrinutost povodom sposobnosti Rosnjefta da privuče nova sredstva, pošto su troškovi zaduživanja ruskih kompanija znatno porasli otkako je ukrajinsko poluostrvo Krim u martu ušlo u sastav Ruske Federacije.

Rosnjeft je, prema izveštaju Mudisa, ipak preduzeo izvesne korake za umanjenje rizika refinansiranja, budući da je u junu 2013. potpisao gasni sporazum sa kineskom kompanijom CNPC u vrednosti od 270 milijardi dolara, a kojim su planirane dvostruko veće isporuke nafte do Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: