Šta je iza obustave Južnog toka?

Ruski mediji spekulišu da je zainteresovanost američkih i evropskih investitora za ukrajinsku gasnu kompaniju pravi razlog odlaganja izgradnje Južnog toka.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2014.

17:16

Default images

Sve aktivnije nastojanje SAD da spreče realizaciju Južnog toka možda ima veze sa idejom o prodaji ukrajinskog Gasno-transportnog sistema (GTS) konzorcijumu američkih i evropskih investitora, koja se sada aktivno razmatra, piše danas ruski list Komersant.

List podseća da je prošle sedmice ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio restrukturiranje Naftogasa Ukrajine, kojim bi se odvojili magistralni gasovodi i skladišta gasa.

Ta imovina bi se, prema Jacenjuku, posle ponudila na zajedničko korišćenje sa SAD i EU, prenosi list.

Bugarska se dugo opirala pokušajima EU da spreči izgradnju ruskog gasovoda Južni tok, ali se predala pod pritiskom SAD. Premijer Bugarske Plamen Orešarski je obustavio projekat u zemlji do razrešenja protivrečnosti s Briselom.

Zamrzavanje projekta predstavlja pretnju za Gasprom u realizaciji ideje za isporuke gasa u Evropu zaobilazeći Ukrajinu, piše "Komersant" i ocenjuje da su SAD zainteresovane za komplikovanje sudbine Južnog toka, ne samo iz političkih razloga.

Prema podacima "Komersanta", Ukrajina razmatra predaju svojih gasovoda pod kontrolu američkih i evropskih kompanija, što bi vrednost Južnog toka svelo na nulu.

Ruski list piše da ukrajinska vlada već vodi pregovore sa Šelom (Shell), Ekson mobajlom (Exxon Mobil) i Ševronom (Chevron) o mogućem učešću u sudbini GTS. Glavno pitanje je garancija isporuka od Gasproma, jer će bez toga vrednost i značaj ukrajinskog GTS biti minimalne.

Gasprom ne krije da je jedna od ideja izgradnje Južnog toka mogućnost da se izbegne tranzit gasa kroz Ukrajinu. Da bi ideja učešća SAD i EU u ukrajinskom GTS bila održiva, neophodno je da tranzit gasa kroz Ukrajinu bude bez alternative za Gasprom, ukazao je "Komersant".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: