Evropa dala "OK" za Južni tok

Zemlje kroz koje prolazi gasovod "Južni tok" neće morati da revidiraju ranije sporazume koji tehnički krše propise Evropske unije, tvrdi "Raša tudej".

Svet

Izvor: B92, RT.com

Ponedeljak, 20.01.2014.

12:55

Default images

Kako se navodi u tekstu pod naslovom "EU dala preliminarno 'OK' za Južni tok", Rusija i Evropska unija su se dogovorile o daljoj saradnji u izgradnji gasovoda.

"Moskva i Brisel će pronaći način da se poštuju raniji međuvladini sporazumi koje je Gasprom postigao sa zemljama na trasi", rekao je za Vedomosti Ginter Etinger, evropski komesar za energetska pitanja.

Podsetimo, pre nekoliko dana su Rusija i EU dogovorili formiranje radne grupe za rešavanje tehničkih i pravnih pitanja u vezi sa projektom Južni tok, gasnoj ruti koja će zadovoljiti 15 odsto potreba Evrope za gasom do 2018. godine.

Zamenik ministra za energetiku Rusije Anatolij Jankovski je rekao da neće biti prepreka za izgradnju Južnog toka.

"Južni tok može da funkcioniše bez smetnji pod zakonima Evropske komisije", rekao je on.

Podsetimo, nedugo nakon početka izgradnje gasovoda u Srbiji iz Brisela je stigla poruka da su sporazumi Rusije i više evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, u suprotnosti sa zakonima EU.

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čizov izjavio je nedavno da će se izgradnja gasovoda Južni tok nastaviti "bez obzira na sve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: