Svet

Sreda, 26.06.2013.

13:38

Papa "češlja" i banku Vatikana

Papa Franja imenovao je komisiju koja će istražiti tokove novca u Vatikanu i detaljno proveriti poslovanje njene zvanične banke.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Kako prenosi AP, komisija je formirana u trenutku kada se ponavljaju optužbe na račun Vatikanske banke, čiji je ugled odavno uzdrman zbog tajnovitosti i brojnim navodima o sumnjivom poreklu novca i učestvovanju u pranju para.

Ovo je drugi potez novog pape u pokušaju da natera tu instituciju da "posluje u skladu sa misijom crkve".

On je pre dve nedelje svog bliskog saradnika postavio na jedno od upražnjenih mesta visoko u hijerarhiji banke, kako bi mogao da ima konstantan uvid u dokumentaciju, teme sastanaka i poteze menadžmenta.

Ipak, osnivanje petočlane komisije, u kojoj su četvorica crkvenih velikodostojnika i jedan profesor sa Harvarda, predstavlja najoštriji potez koji je papa preduzeo kako bi se uhvatio u koštac sa aktivnostima banke, koje su u proteklih nekoliko decenija bacile senku na ugled Rimokatoličke crkve, prenosi Rojters.

Papa Franja je od trenutka kada je seo u Svetu stolicu počeo da radi na uzdrmanom ugledu Rimokatoličke crkve, sve vreme insistira na skromnom životu, odbacuje vatikanski luksuz i hvata se u koštac sa najozbiljnijim problemima koji su poslednjih decenija potresale crkvu.

Pročitajte još: Papa, ofšor i Musolinijevi milioni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: