Svet

Ponedeljak, 04.02.2013.

10:36

"Evro je suviše jak"

Nakon skoka evra u odnosu na američku i japansku valutu, ministar ekonomije Francuske, Pjer Moskovisi, ocenio je da je sa nekih aspekata evro suviše jak.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema njegovim rečima porast vrednosti evra loše će uticati na francuski izvoz.

Evropska valuta je u petak dostigla vrednost od 1,3711 dolara, što je najviši nivo od sredine novembra 2011, piše francuski Parizjen.

Evro je porastao i u odnosu na japanski jen, dostigavši kurs od 126,97, što je najveći nivo od aprila 2010.

Skok evra obnavlja optimizam u pogledu ekonomskih perspektiva u evrozoni, ali za francusku vladu, ovo povećanje je zabrinjavajuće, pre svega zbog izvoza.

Francuski ministar za industrijski razvoj, Arno Monteburg, takođe je izrazio zabrinutost zbog jačanja evra, smatrajući da će on imati negativne efekte na evropsku privredu, ne samo na francusku.

On je naveo da porast evra za samo 10 centi, predstavlja jednu milijardu evra prodaje manje za EADS, najveću evropsku vazduhoplovnu korporaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: