Svet

Ponedeljak, 27.08.2012.

15:13

Nemačka pozajmi 100 a vrati 99 evra

Nemačka se na finansijskom tržištu ponovo zadužila uz negativnu kamatnu stopu.

Izvor: Tanjug

Default images

To znači da ulagači prihvataju gubitak samo da bi u posedu imali tu sigurnu investiciju u vreme rasplamsavanja dužničke krize u evrozoni.

Zvanični Berlin je danas na aukciji prodao državne obveznice u vrednosti od 1,975 milijardi evra, uz prosečne prinose od minus 0,0246 odsto, prenela je agencija AP.

Već se nekoliko puta dogodilo da ulagači pristaju na negativne prinose da bi kupili nemačke obveznice, pa je tako u julu ta zemlja prodala jednogodišnje obveznice uz kamatnu stopu od minus 0,054 odsto.

Negativna kamatna stopa znači da investitori dobijaju nešto manje novca nego što su uložili. To je cena koju su neki spremni da plate da bi investirali u sigurne nemačke obveznice, budući da je rizik da one ne budu isplaćene veoma mali.

Radi poredjenja, prezadužena Španija plaća prinose na svoje jednogodišnje obveznice od nešto iznad tri odsto, usled strepnji na tržištu da bi mogla da bankrotira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: