Grci prazne banke i pune ostave

Grci ubrzano povlače gotovinu iz banaka i prave rezerve hrane pred izbore koji bi, kako mnogi strahuju, mogli da dovedu do izlaska te zemlje iz zone evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2012.

14:17

Default images

Prema podacima bankara, iz velikih banaka se dnevno povlači do 800 miliona evra (milijardu dolara).

Trgovci ističu da se deo tog novca koristi za nagomilavanje zaliha testenina i konzervisane hrane jer su glasine da bi radikalna levičarska partija mogla da pobedi na izborima podstakle strahovanje stanovništva od povratka drahme.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su upozorili Grčku, koja ima dovoljno gotovine samo za nekoliko sledećih sedmica, da mora strogo da se pridržava postavljenh uslova ili rizikuje da joj bude presečen dotok finansija. Strahovanje od finansijskog kolapsa Grčke i napuštanja evra postepeno su tokom poslednje dve godine izvlačila novac iz grčkih banaka.

Podaci centralne banke pokazuju da su depoziti u 2011. skresani za oko 17 odsto, ili za 35,4 milijarde evra (44,4 milijarde dolara) i da su na kraju aprila iznosili 165,9 milijardi evra (208,1 milijardu dolara).

Bankraju upozoravaju da se brzina povlačenja novca povećala pred izbore i da je kombinovani dnevni odliv sa depozita velikih banaka u poslednjih nekoliko dana dostizao 500-800 miliona evra (625 miliona do milijardu dolara) i 10-30 miliona evra (12-36 miliona dolara) sa depozita manjih banaka.

"Ljudi su zaplašeni izgledima za povratak drahme i neki od njih smatraju da je dobro da popune svoje zalihe prehrambenih proizvoda", ukazao je Vasilis Korkidis, direktor udruženja trgovaca na malo ESEE.

Poslednje objavljeno ispitivanje stanovništva je pokazalo da konzervativna Nova demokratija , koja podržava inostrani paket za spasavanje Grčke od 130 milijardi evra (160 milijardi dolara), ima iste izglede za pobedu kao i levičarska Siriza koja želi da raskine taj sporazum o spasavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: