Ukrajina radi protiv ruskog gasa

Ukrajina je spremna da uloži 790 miliona evra u izgradnju Transkaspijskog gasovoda, koji je zajedno sa gasovodom Nabuko konkurencija ruskom projektu Južni tok.

Svet

Izvor: B92

Subota, 07.04.2012.

10:41

Default images

Dnevnik "Komersant-Ukrajina" pozivajući se na izvore iz ministarstva za energetiku u Kijevu, naveo je kako se troškovi izgradnje Transkaspijskog gasovoda procenjuju na 7,9 milijardi evra, tako da bi Ukrajine u finansiranju projekta učestvovala sa oko deset odsto.

Prema podacima lista, vlasti u Kijevu nameravaju da ulaže u gasovod, ukoliko se on spoji sa terminalom za tečni gas u Gruziji. Odatle bi se gas dopremao do terminala koji će se izgraditi u luci "Južni" u Ukrajini. Iz Kijeva je ovakav predlog upućen Turkmenistanu i Azerbejdžanu, preko čijih teritorija bi trebalo da bude postavljen Transkaspijski gasovod.

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je na sastanku sa predsednikom Azerbejdžana Iljhamom Alijevim rekao da bi se Ukrajina priključila projektu kada zemlje učesnice postignu konačan dogovor, objavila je informativna služba premijerovog kabineta.

Transkaspijski gasovod bi polazio iz Turkmenistana preko teritorije Azerbejdžana i Gruzije, zaobilazeći Rusiju.

Gas bi tim cevovodom bio dopreman do gasovoda Nabuko, koji bi prema projektu trebalo da poveže zemlje centralne Azije sa Austrijom preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Predviđen kapacitet Nabuko je 31 milijarda kubnih metara (m3), a Transkaspijskog gasovoda 30 milijardi kubnih metara.

Odnosi Rusije i Ukrajine u stalnoj su tenziji jer Rusija nastoji da poveća cenu gasa koju isporučuje Ukrajini, a koja je dugo bila podcenjena zahvaljujući ugovornim odnosima još iz doba SSSR-a, na šta Ukrajina povremeno blokira isporuku ruskog gasa preko svoje teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: