Zašto Iran kupuje toliku pšenicu?

Iran je protekle nedelje kupio najmanje 300.000 tona pšenice od Rusije i Kazahstana, čime je nastavio povećane kupovine hlebnog žita iz ranijih sedmica.

Svet

Izvor: B92

Subota, 10.03.2012.

14:37

Default images

To su saopštili trgovci žitaricama iz Evropske unije.

Iran se suočava sa slabim domaćim rodom pšenice u vreme rastućih političkih tenzija oko kontroverznog nuklearnog programa Islamske Republike.

Prodaje hrane Iranu, kao što su pšenica, pirinač i šećer, nisu zabranjene međunarodnim sankcijama nametnutim ovoj zemlji, prenela je novinska agencija Rojters. Zapadnoevropski trgovci podozrevaju da se iza znatnih iranskih kupovina žita kriju i politički motivi, jer bi u slučaju konflikta položaj Irana bio znatno oslabljen ako bi oskudevao u hrani ili ako bi tada morao da je kupuje.

Kupovine obavlja državna Trgovinska korporacija Irana (GTC), a isporuka je uglavnom ugovorena za april.

U februaru su Iranci već kupili oko dva miliona tona pšenice od Rusije, Nemačke, Kanade, Brazila i Australije, a 1. marta je "otkriveno" da su kupili i 120.000 tona američke pšenice, što inače retko čine.

Iran je takođe tražio, da u okviru barter aranžmana, iz Pakistana uveze milion tona pšenice, a danas se očekuje i pristizanje indijske delegacije u Teheran, s kojom bi se razmatrale kupovine hrane, uključujući i pšenicu.

Sjedinjene Američke Države, Izrael i njihovi saveznici optužuju vlasti Irana da želi svojim nuklearnim programom da dođe do atomskog oružja zbog čega neprestano prete zvaničnom Teheranu da će vojno napasti atomska postrojenja u Islamskoj Republici.

Iran navodi da je potpisnik Ugovora o neširenju naoružanja (NPT), kao i članica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pa ima pravo da dođe do nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: