Grčka: Javni sektor u štrajku

Zaposleni u državnim službama Grčke danas su u 24-časovnom štrajku zahtevajući od vlade da povuče mere štednje koje treba da izvuku zemlju iz dužničke krize.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2010.

12:29

Default images

Poreski uredi, opštinske službe, škole i univerziteti ne rade, dok državne bolnice održava pomoćno osoblje pošto lekari štrajkuju.

Svi avioni će biti prizemljeni četiri sata tokom popodnevna jer su se kontrolori leta pridružili protestu.

Grčka je za dlaku izbegla bankrotstvo u maju zahvaljujći drugim zemljama evrozone i Međunarodnom monetarnom fondu koji su Atini obezbedili spasilački paket zajmova od 110 milijardi dolara.

Za uzvrat vlada je zavela mere štednje koje uključuju smanjenje penzija i plata i povećanje poreza.

Sindikati i poslovni krugovi kažu da mere guše ekonomiju i da su dovele do optuštanja i zatvaranja stotina malih preduzeća stisnutih između viših poreza i smanjene kupovne moći stanovništva.

U upravo objavljenom nacrtu budzeta za 2011. godinu, vlada predviđa da će nezaposlenost u Grčkoj porasti sa 11,6 odsto ove godine na 14,5 proceneta iduće i 15 odsto 2012.

Sindikati su organizovali desetine štrajkova i demonstracija od početka godine protiv politike vlade koja kaže da nema izbora sem da sprovede mere da bi zalečila obolelu privredu zemlje i reformisala penzijski sistem.

Vlada se obavezala da će smanjiti budzetski deficit sa 13,9 odsto prošlogodišnjeg bruto domaćeg prozivoda na sedam proceneta do kraja 2010, što je niže od 7,8 odsto koliko se traži u paketu EU i MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: