Spor ekonomski oporavak u zoni evra

Oporavak ekonomije u zoni evra je u avgustu blago usporen, dok su kompanije optimističnije kada je reč o izgledima tokom narednih meseci.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

15:33

Default images

Optimizam postoji uprkos razlikama u stopama rasta u pojedinačnim članicama, pokazali su objavljeni podaci finansijsko-informativne firme "Markit".

Indeks aktivnosti u sektorima usluga i industrije (PMI) u evrozoni opao je u avgustu na 56,1 poen, sa 56,7 poena u julu, što je nešto veće smanjenje nego što se očekivalo.

PMI je, međutim, i dalje znatno iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od slabljenja i u skladu je sa kvartalnim rastom bruto domaćeg proizvoda u zoni evra od 0,7 odsto, nešto manjim od najvećeg rasta za tri godine u drugom kvartalu od jedan odsto.

Ovi pokazatelji govore da oporavak u evrozoni, za sada, teče bolje nego u SAD i da će do očekivanog usporavanja, kao posledice budžetskih kresanja i slabije globalne tražnje, biti potrebno više vremena nego što se mislilo.

"Sve u svemu, smanjenje kompozitnog PMI u avgustu potvrđuje da je zona evra daleko od toga da bude imuna na usporavanje globalnog zamaha jačanja, čiji su glavni uzročnik SAD. Taj indeks, međutim, za sada i dalje govori o dovoljno dobrom rastu", ukazao je analitičar kompanije "ING fajnenšel markets" Martin van Vliet.
Oporavak američke ekonomije je u drugom tromesecju primetno usporen, a ekonomisti očekuju da se zona evra u predstojećim kvartalima pridruži tom trendu, bez obzira na smanjenje izgleda za pojavu ponovne recesije.

Vlada Francuske je u petak smanjila svoju projekciju ekonomskog rasta u 2011. na dva odsto, približivši je prognozi ekonomista u privatnom sektoru, nekoliko dana nakon što je agencija za kreditne rejtinge "Mudis" upozorila da se Francuska i druge zemlje s vrhunskim rejtingom AAA približavaju gubitku tog rejtinga.

Evro je posle objavljivanja indeksa PMI blago oslabio prema dolaru i ugovaran je po 1,2696 dolara, blizu petonedeljnog minimuma od 1,2664 dolara, zabeleženog u petak.

Izveštaj "Markita" predstavlja još jednu potvrdu zabrinjavajuće razlike između jakog rasta u Francuskoj i Nemačkoj i stagnacije u drugim članicama zone evra.

Rast u nemačkom sektoru usluga je u avgustu bio najveći za tri godine, dok je u industrijskom sektoru, zavisnom od izvoza, oslabio, dok je u Francuskoj situacija bila obrnuta. Stanje u ostalim članicama je, međutim, sumorno, istakao je analitičar "Markita" Rob Dobson.

Zvanični statistički podaci, objavljeni ranije ovog meseca, su pokazali anemičan rast španske ekonomije od 0,2 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prvi, kao posledicu velike nezaposlenosti, dok ekonomski rast u Italiji od 0,4 odsto nije bio mnogo veći.

U Nemačkoj je, međutim, rast istovremeno bio eksplozivan, od 2,2 odsto, ali uz znake usporavanja u pojedinim nemačkim kompanijama.

Najveći evropski proizvođač automobila "Folksvagen" je upozorio da njegovo poslovanje postaje "teško", dok je američki "Ford" zabeležio pad prodaje u Evropi.

Izgledi rasta u SAD, koje su ušle u Veliku recesiju i iz nje izašle pre evropskih zemalja, su, pak, generalno sumorni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: