Belorusija: Gaspromu 187 mil. USD

Belorusija je platila Rusiji 187 miliona dolara duga za isporučeni prirodni gas, ali je upozorila da bi tranzit ruske nafte i gasa u Evropu mogao biti prekinut.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.06.2010.

18:44

Default images

Do prekida bi moglo doći ukoliko ruski Gasprom ne plati do četvrtka 260 miliona dolara duga Belorusiji za tranzit.

"Kao gest dobre volje, danas je 187 miliona dolara iz pozajmljenih sredstava otišlo na gašenje duga Gaspromu", izjavio je vicepremijer Belorusije Vladimir Semaško.

On je, međutim, zatražio od Gasproma da namiri dug za tranzit od 260 miliona dolara i upozorio da će, u suprotnom, Belorusija biti prinuđena da obustavi pružanje usluga tranzita ruske nafte i gasa u Evropu.

Rusija je od ponedeljka za 60 odsto smanjila isporuke gasa Belorusiji, kao rezultat medjusobnog nesporazuma oko duga i cena za ruski gas.

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler kaže da tranzit ruskog gasa po teritoriji Belurusije za kupce u Evropi nije ugrožen. Čelnik Gasproma je ranije najavio i dodatno smanjenje isporuka gasa ukoliko Belorusija hitno ne podmiri dug za isporučeno gorivo tokom maja.

U Moskvi se navodi da Minsk duguje za preuzeti gas u proteklom mesecu oko 250 miliona dolara, ukoliko se obračun obavi prema ceni od 150 dolara za hiljadu kubika gasa koju je, prema tvrdnji rukovodilaca Gasproma, Belurusija "samostalno odredila".

Čekanov: Uskoro dogovor o gasu

Ministar trgovine Belorusije Valentin Čekanov kaže da očekuje da će uskoro biti postignut dogovor Rusije i Belorusije o normalizaciji isporuka ruskog gasa. On je kazao da je problem duga za gas stvar dve gasne kompanije - Beltransgasa iz Belorusije i ruskog Gasproma.

Ruski Gasprom je potvrdio da je Belorusija platila isporučeni gas za maj, ali je ukazao da je obavezna da bez odlaganja isplati nakupljeni dug, po ugovorenim cenama. Ruska gasna kompanija je navela da je Beltransgas platio za maj gas po cenio od 184 dolara za 1.000 kubnih metara i istakla da je time beloruska strana priznala cenu za gas iz ugovora zahteva Gasprom.

Belorusija je ove godine, od januara do aprila po svojoj odluci, plaćala ruski gas po 150 dolara za 1.000 kubnih metara. Ta razlika dovela je do duga od 192 miliona dolara, zbog čega je Gasprom od 21. juna počeo da smanjuje isporuke gasa da joj smanjuje isporuke gasa. Gasprom od jutros Belorusiji isporučuje 40 odsto ugovorenih količina gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: