Er Frans-KLM:Za Alitaliju 750 mil.€

Francusko-holandski avioprevoznik "Er Frans-KLM" ponudio je 750 miliona evra za udeo u italijanskoj aviokompaniji Alitalija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2007.

14:07

Default images

Predsednik "Er Fransa-KLM" Žan-Siril Spineta izjavio je da je njegova grupacija ponudila obnavljanje zastarele flote "Alitalije" i da će u okviru plana stabilizacije ukinuti najmanje 1.700 radnih mesta, prenose italijanski mediji.

"Alitalija" bi 18. decembra trebalo da održi sednicu odbora direktora na kojoj bi trebalo da se donese odluka o najboljem ponuđaču, s kojim će biti povedeni pregovori o preuzimanju 49,9 odsto akcija kompanije, koliko je u vlasništvu italijanske vlade.

Vlada u Rimu, na sastanku početkom minule sedmice, nije uspela da se dogovori kome će ponuđaču dati prednost u pregovorima o kupovini dela akcija "Alitalije".

Prvi ponuđač je kompanija "Er Frans-KLM", najveći avioprevoznik po prihodu na svetu, a drugi, privatna aviokompanija "Er uan", drugi italijanski avioprevoznik po broju putnika.

Spineta je rekao da je njegova kompanija predložila zamenu akcija, što znači bi "Alitalija" bila punopravni deo holdinga s "Er Fransom-KLM". To bi omogućilo da "Alitalija" zadrži svoj identitet u poslovanju, rekao je Spineta u nedelju italijanskom dnevniku "Korijere dela sera".

On je kazao da je cilj "Er Fransa-KLM" da ponovo oživi "Alitaliju", da kompanija počne da posluje sa profitom, da obnovi flotu i osvoji nova tržišta.

"Priče da želimo da pretvorimo 'Alitaliju' u minornu ili regonalnu kompaniju su laž," naglasio je Spineta.

On je rekao da nivo budućih ulaganja neće biti moguće odrediti bez detaljnog upoznavanja sa finansijskom situacijom "Alitalije", a italijanski list piše da će flota kompanije svake godine biti obnavljana s dva ili tri nova aviona.

Finansijski dnevnik "Il sole 24 ore", međutim, upozorava da će plan o otpuštanju između 1.000 i 1.700 radnika, koji nudi "Er Frans-KLM", biti teško sprovodiv, pošto su italijanski sindikati već zapretili da će tokom Božića štrajkovati ako ih vlada u Rimu ne uključi u pregovore o budućnosti "Alitalije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: