Svet

Ponedeljak, 16.02.2015.

15:47

Prodaja kola u Rusiji opala 24%

Rusko tržište automobila koje je pre samo nekoliko godina bilo na putu da postane najveće u Evropi, potonulo je januara ove godine za 24% na godišnjem nivou.

Izvor: Beta

Default images

To je posledica lošeg stanja ukupne ruske privrede koja je ušla u recesiju, a inflacija je sada najviša za 16 godina.

Udruženje evropskih auto-kompanija u saopštenju od ponedeljka kaže da je godišnji pad prodaje u Rusiji došao posle velikog rasta potražnje na kraju 2014. godine, kada su klijenti žurili da pre poskupjenja kupe automobile strane proizvodnje.

Ruska rublja je izgubila više od polovine svoje vrednosti u poslednjih godinu dana, a većinu od toga tokom jeseni. Rusi su pohrlili da novac koji je brzo gubio vrednost, ulože u kupovinu skupih trajnih dobara i automobila pre no što trgovci podignu cene da bi ih uskladili sa opdajućim kursom rublje.

"Ako je decembar za mnoge na tržištu bio kao velika zabava, onda je januar ekvivalent teškom mamurluku", rekao je Jerg Ssrajber, predsednik odbora udruženja proizvođača automobila.

Među najvećim gubitnicima su Opel koji ima pad prodaje od 75 odsto u Rusiji, i Sitroen čija prodaja je opala za 72 odsto.

Prodaja automobila je bila slaba čitave prošle godine dok je ruska privreda ulazila u recesiju, ali se za 2,4 odsto oporavila u decembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

20 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: