"Izađite u susret Srbiji, odlazak kineskog investitora katastrofa"

Predsednik Srbije još jednom je zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada sutra bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to od ogromnog značaja za nas.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 15.01.2019.

15:36

Foto: Thinkstock

"Zamolio bih komesarku Sesiliju Malstrom, sa kojom će se i premijerka danas sastati, ali i Žan Klod Junkera i sve druge da izađu u susret Srbiji", rekao je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ambasadorima EU.

Kako je rekao, izašlo se u susret, u skladu sa sporazumom, "nategnutom" forumulacijom Sporazuma o asocijaciji i pridruživaju, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu i izrazio nadu da i Srbija može da spada u tu kategoriju.

"Ako ne po tom osnovu, onda po drugom", rekao je Vučić i ponovio da bi kvote bile težak udarac za Srbiju.

Vučič je naveo da je to za nas od ključnog značaja i podsetio da izvoz čelika iz Srbije čini svega 1,5 odsto ukupne proizvodnje EU, što je mali broj.

"Nadamo se da će razumeti našu molbu, ne moram da govorim šta bi za nas značio odlazak kineskog investitora iz železare u Smederevu. To ne bi bilo samo 10-15.000 ljudi manje, to bi bila katastrofa za srpsku ekonomiju. Shvatamo da su to odnosi koji se pre svega tiču EU i Kine, ali molimo da naši interesi budu uvaženi, to je moja molba", kazao je Vučić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da su razumeli važnost ovog potanja za Srbiju.

"Evropska komisija je završila inicijalni deo istrage 4. januara i obevestila Svetsku trgovinsku organizaciju o tome. To nije nešto što se tiče samo Srbije već svih trećih zemalja van EU. Mi pažljivo posmatramo ovo pitanje i EK će sigurno odgovoriti na nezavisan način i moramo da sačekamo njihovu odluku", naveo je Fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: