"Izgubićemo tržište KiM ako se brzo ne ukine taksa"

Vlasnik firme Hemotehna iz Subotice Radovan Mijatović rekao je da će izvoznici izgubiti tržište Kosova ako Vlada Kosova brzo ne ukine odluku o većoj taksi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

08:07

Foto: Thinkstock

"Sada je situacija tri puta gora nego kada je, pre godinu dana, slična mera uvedena za brašno", rekao je Mijatović za Betu.

Vlada Kosova je prošle nedelje uvela taksu na svu robu iz Srbije i BiH sa obrazloženjem da se na taj način štiti interes domaće privrede jer se iz tih zemalja mnogo više uvozi nego što se izvozi.

Radovan Mijatović je rekao da treba "razdvojiti politiku od privrede da je ne bi vukla unazad".

"Gubimo ozbiljno tržište, posebno zbog toga što neke domaće firme ne mogu da izvoze na dalja tržišta zbog prirode robe", rekao je Mijatović i upozorio da će proizvođači iz drugih zemalja ponuditi svoju robu umesto srpske.

Istakao je da od uvođenja takse Hemotehna nije izvozila na Kosovo ambalažu za hemiju i industriju koju proizvodi jer kupac preračunava taj dodatni trošak i analizira posledice koje bi izazvalo povećanje cena te robe.

"Naš partner sa Kosova predlaže da Hemotehna spusti cene ambalaže za iznos te uvedene takse i na taj način prebaci trošak na proizvođača", rekao je Mijatović.

Dodao je da je vrednost mesečnog izvoza te fabrike na Kosovo bila oko 50.000 evra, ali je plan bio da se posao razvija.

"Zbog dodatne takse naša fabrika bi na vrednost izvoza od 50.000 evra trebalo da doplati 5.000 evra, a to je neisplativo", rekao je Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: