NBS: Od danas Dina svima, za godinu naknade kao u EU

Narodna banka Srbije podsetila je da od danas stupa na snagu zakonska obaveza za banke da na zahtev klijenta izdaju Dina platnu karticu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.08.2018.

10:25

NBS: Od danas Dina svima, za godinu naknade kao u EU
Foto: Thinkstock

Dina je platna kartica kod koje se transakcije obrađuju, netiraju i poravnavaju u platnom sistemu u Srbiji.

“Počevši od danas, svim novim korisnicima tekućih računa koji zahtevaju platnu karticu biće besplatno izdata kartica sa domaćom obradom transakcija, a pored toga sve kartice koje ne ispunjavaju uslov domaće obrade transakcija, na svom isteku roka važnosti, biće zamenjene karticama sa domaćom obradom transakcija. Na ovaj način, ostvaruje se još jedan važan cilj Zakona - upravljanje sistemskim rizikom u našem domaćem platnom sistemu, a u vezi sa kartičnim transakcijama”, navodi NBS u saopštenju.

Članom 9. Zakona o međubankarskim naknadama propisano je da svaki korisnik platnih kartica mora besplatno dobiti bar jednu karticu čije se transakcije obrađuju u zemlji, pod nadzorom odgovornih domaćih institucija. Uz tu karticu, tom korisniku, na njegov poseban zahtev u pismenoj formi može biti izdata jedna ili više platnih kartica kod kojih se u domaćim platnim transakcijama obrada naloga za prenos izdatih na osnovu njihove upotrebe ne obavlja u platnom sistemu u Srbiji.

Smisao ove odredbe je da se korisnicima omogući da uvek imaju najmanje jednu platnu karticu nad čijom obradom transakcija postoji efektivan nadzor domaće zakonom odgovorne institucije, odnosno NBS, i time im se garantuje pristup sredstvima na njihovom tekućem računu u slučaju nedostupnosti ili problema u radu sistema nad kojima institucije Srbije nemaju nadzor, niti bilo kakvo pravo uvida u njihovo poslovanje, navodi NBS.

Zakon o međubankarskim naknadama ima uporište u evropskom zakonodavstvu, odnosno u skladu je sa regulatornim principima i praksom evropskih zemalja koji se odnose na realizaciju transakcija platnim karticama u nacionalnim valutama i obaveze centralne banke da osigura pouzdano funkcionisanje nacionalnog platnog sistema.

Zakonom se istovremeno smanjuju troškovi kartičnih transakcija, međunarodnim kartičnim sistemima omogućeno je da posluju u Srbiji pod istim uslovima kao što su to činili pre nego što je Zakon usvojen, a u isto vreme se upravlja sistemskim rizikom platnog sistema u zemlji u skladu sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti.

NBS podseća da će se ostale odredbe Zakona primenjivati od 17. decembra 2018. godine, pri čemu je predviđeno fazno snižavanje međubankarskih naknada u kartičnim transakcijama.

Do 17. juna 2019. godine, pružaoci platnih usluga moći će da nude i naplaćuju međubankarske naknade u iznosu ne većem od 0,5 odsto vrednosti izvršene transakcije debitnom karticom, odnosno 0,6 procenata za kreditne kartice.

Od 18. juna 2019. godine međubankarske naknade biće ograničene na 0,2 odsto vrednosti izvršene transakcije debitnom karticom, odnosno 0,3 odsto za kreditne kartice, kao što je i u zemljama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: