Tabaković za B92: Kartelsko ponašanje, biće posla za NBS

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su obaveštenja koja banke ovih dana šalju klijentima veoma zanimljiva pojava.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

11:40

Tabaković za B92: Kartelsko ponašanje, biće posla za NBS
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Kako je kazala za B92, u obaveštenjima o promenama opštih uslova poslovanja koja poslednjih dana stižu na adrese klijenata u Srbiji, variraju tonovi od zadovoljstva zbog uvođenja Dina kartice do čak izvinjenja.

"Kao i vi, suočavamo se sa mnogobrojnim informacijama banaka, jer svi smo mi pre svega građani, koje obaveštavaju građane o uvođenju Dine", rekla je on.

“Na primer oni obaveštavaju o uvođenju Dine, a verovali ili ne, spektar obaveštenja se kreće od 'Imamo zadovoljstvo da najavimo uvođenje Dine od 17. avgusta' do banaka koje svoj dopis počinju ili završavaju rečenicom 'Izvinite nadamo se da nećete imati neprijatnosti jer je NBS odlučila da uvede Dinu'. To govori koliko su banke dobronamerne da urade nešto što je u interesu građana”, kazala je Tabakovićeva.

Tabakovićeva je istakla da obimna pisma, sa puno teksta koje dobijamo, za njih predstavlja zanimljivu pojavu.

"U ovom trenutku kada mnoge banke čekaju da na snagu stupi zakon koji će ih obavezivati da transparentno daju i naziv i cenu svake usluge, da bi uporedivost dala građanima mogućnost da se opredele za najbolje i najjeftinije", istakla je ona.

"To za nas otvara pitanje postojanja kartela u bankarskom sektoru. Došlo je vreme da preispitamo šta rade oni koji su nadležni da provere da li oni koji su granska udruženja nekih struka rade u interesu razvoja neke industrije ili se u stvari bave pokrićem tog takvog kartelskog ponašanja. Biće tu posla za NBS", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: