Počinju pregovori poslovodstva i radnika Goše

Pregovori poslovodstva i štrajkača u Fabrici šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke počinju pre podne u Ministarstvu privrede.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

09:51

Počinju pregovori poslovodstva i radnika Goše
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Direktor Goše Milutin Šćepanović je rekao Tanjugu uoči sastanaka da će glavna tema biti obustava štrajka i početak proizvodnje.

On je istakao da Goša ima novac, s obzirom na već proizvedenu robu koja treba da se izveze za iranske železnice, a ranije je najavio mogućnost da se nađe rešenje za reprogram duga fabrike u visini od 512 miliona dinara, koliko Goša duguje državi.

Ssćepanović očekuje da će biti postignut dogovor o prekidu štrajka koji traje već 114 dana.

Uprava i zaposleni u Goši su odlučili da radni spor, koji je rezultirao dugotrajnim štrajkom radnika, rešavaju mirnim putem i juče su započeli pregovore, uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Radnici "Goše" su već skoro četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, i povezivanje staža.

U Agenciji je Tanjugu rečeno da su joj se predstavnici poslodavca i štrajkački odbor obratili zajedno, podnošenjem zajedničkog Predloga za pokretanje postupka mirnog rešavanja radnog spora.

Za postupajućeg miritelja u slučaju određen je profesor Živko Kulić, upisan u Imenik miritelja i arbitara Agencije.

Goša je s Vladom Srbije razgovarala o opcijama za rešavanje problema koji će biti razmotreni na današnjem sastanku.

Šćepanović je ranije izjavio da je rekao radnicima da fabrika ima novac za stare plate i da im se sve nadoknadi.

"U Goši je štrajk zbog 19 neizmirenih plata, koje su u prethodnom periodu obračunate i zbog doprinosa koji nije uplaćivan 4,5 godina. To su naša dva osnovna zahteva i mi radimo da obezbedimo i jedno i drugo", naveo je.

Goša ima ugovore koje treba da realizuje sa Železnicama, sa stranim partnerima, Iranom, Hrvatskom... i da dolaze Iranci za deset dana, te da će to biti posao za dve godine.

"Imamo program sa Irancima, i kad njima izvezemo ono što je već proizvedeno - od toga ćemo izmiriti zaostale plate u najvećem iznosu, od preko 70 odsto", dodao je Šćepanović

Radnicima, inače, fabrika duguje 17 plata, zaposleni štrajkuju već 110 dana, a u proseku Goša svakom radniku duguje između 500.000 i 600.000 dinara. Korporacija Goša nekada je imala 12.000 radnika, širom bivše Jugoslavije, proizvodila je mostove, vozove, pruge, konstrukcije, izvozila u svet.

Goša je privatizovana 2007. godine, vlasnik je slovačka firma ŽOS Trnava, a radnici tvrde da po dve do tri hiljade dinara primaju u "neuhvatljivim intervalima". Goša ima nešto više od 1.000 radnika, koji plate ne primaju redovno, a većina hala i mašina propada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: