"Jedna od naših najboljih firmi, nadam se rešenju"

Energoprojekt je jedna od najboljih građevinskih kompanija u Srbiji, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

13:39

Foto: Tanjug

Ona je izrazila očekivanje da će na najbolji mogući način biti rešeno pitanje prodaje akcija Energoprojekta na Beogradskoj berzi.

"Sa Energoprojektom puno radimo i to je jedna od naših najbolji kompanija, verujem i nadam se da sve ono što se trenutno dešava da će biti rešeno na najbolji mogući način, rekla je Mihajlović komentarišući eventualne manipulacije na berzi u vezi sa preuzimanjem akcija tog preduzeća."

Ona je naglasila da je Energoprojekt podizvođač radova na tzv. kineskoj deonici Koridora 11 i da je Energoprojekt veoma profesionalna kompanija.

"Takvu profesionalnost želimo da postignemo i kod svih ostalih domaćih kompanija", dodala je Mihajlović na skupu "Koridori - razvojna šansa Srbije i regiona".

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović je rekao novinarima da Komisija za hartije od vrednosti treba da ispita najnoviji slučaj kupoprodaje akcija Energoprojekta.

"Jedini način i pravi put da se Komisija pozabavi onim što smo mi identifikovali kao nedozvoljenu manipulaciju i da našu sumnju i dokaze koje smo pribavili ili opovrgne ili potvrdi i kaže, ko je tu u pravu, a ko nije", rekao je Milovanović.

On ističe da Komisija treba da kaže da li je ta kupoprodaja akcija bila po propisima.

"Pošto može da poremeti bitno odnos snaga velikih akcionara u Energoprojektu, jer je država najveći pojedinačni akcionar, kao i svi ostali akcionari, vrlo zabrinuta kakav će biti ishod ovih najnovijih dešavanja", naveo je Milovanović.

Prema njegovim rečima, akcionarski problemi te kompanije počinju sa funkcionisanjem Beogradske berze, koja nije do sada opravdala očekivanja.

"Kako kažu stručnjaci, Beogradska berza je 'plitka' i ne uliva sigurnost ozbiljnim investitorima koji bi na njoj našli ulagački interes iz razloga što je, kao takva, visoko manipulativna, kao što je slučaj i sa svim ostalim berzama. Ali, moramo da razlikujemo dozvoljene od nedozvoljenih manipulacija", rekao je Milovanović.

On je dodao da, ipak, ima mnogo slučajeva u domenu nedozvoljene manipulacije koje su nanele štetu privrednim društvima.

"Energoprojekt je uvek bio prvi koji vršio privatizaciju po raznim zakonima iz prošosti. Beogradska berza ne bi ni mogla da bude osnovana da Energoprojekt kao predstavnik građevinske grane nije 2003. izašao na listing berze. Ni tada, a možda ni sada ne bi bilo adekvatnog predstavnika te grane privrede, bez koje berza ne bi mogla da se konstituše", rekao je Milovanović.

On je dodao da je akcionarstvo u velikoj meri donelo dosta problema Energoprojektu.

Milovanović kaže da regulatori berze nisu radili adekvatno svoj posao i da je današnji problem, koji imaju, kumulativna posledica tog perioda i najnovije kupoprodaje akcija Energoprojekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: