Plan za IT: Prekvalifikacija 1.000, bez subvencija

Akcioni plan za unapređenje IT sektora Vlade Srbije predviđa ulaganje 10 miliona evra u sledećoj godini u obezbeđivanje novog prostora za tehničke fakultete.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

08:42

Plan za IT: Prekvalifikacija 1.000, bez subvencija
Foto: Thinkstock

Cilj je da ti fakulteti narednih godina prošire upisne kvote za prekvalifikaciju za 1.000 građana i druge aktivnosti namenjene poboljšanju uslova poslovanja startap kompanija. Jedan od ciljeva je da se dođe do IT kadra, bilo formalnim, bilo neformalnim obrazovanjem.

Kursevi prekvalifikacije najpre će biti organizovani za test-grupu od 100 građana. Uslov da se besplatno prekvalifikuju imaće oni koji prođu test i nemaju IT obrazovanje, pišu Večernje novosti.

Škole koje budu organizovale kurseve, s druge strane, biće dodatno motivisane za svakog polaznika koji nađe zaposlenje. Polaznici neće dobijati novac već vaučere, a ustanove koje će organizovati obuke biraće se na konkursu.

“Plan je dovoljno ambiciozan, ali ne previše. Želimo da prekvalifikujemo 1.000 ljudi i da IT kompanijama ponudimo prelazno rešenje”, istakla je Ana Brnabić, ministarka državne uprave, koja je i na čelu Saveta za IT.

“Što se tiče fomalnog obrazovanja, od 2017. informatika će biti obavezan predmet od petog razreda. Biće izazov da obezbedimo veće kvote za fakultete. U Novom Sadu se gradi tehnološki park u kome će 10.000 kvadrata biti nov prostor za Tehnički fakultet. U Nišu treba da se gradi nova lamela. U Beogradu se dugo priča o tome da se Elektrotehnički fakultet raširi u Institut "Lola" ili studentski dom. Treba naći rešenja i za fakultete u Kragujevcu i Čačku”, navodi ona.

Sednici Vlade u četvrtak su prisustvovali i predstavnici IT sektora. Pozdravljaju Akcioni plan, ali imaju očekivanja.

“Očekujemo da je Akcioni plan samo postavljanje scene za sve ono što ćemo zajedno uraditi kako bismo uveli Srbiju u red bogatih zemalja. Nadam se da ćemo ostvariti plan. Čuli smo od premijera da novac nije problem. Naša incijativa je i da se promeni zakon i reši problem onlajn plaćanja”, istakao je Milan Šolaja, direktor Vojvodina IKT klastera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: