Garancija EIF za kredit od 60 mil. EUR za MSP

Evropski investicioni fond (EIF) i Banka Inteza potpisali su garanciju za ugovor o kreditu od 60 miliona evra, namenjenom malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

13:55

Garancija EIF za kredit od 60 mil. EUR za MSP
Foto: Thinkstock

Taj kredit se dodeljuje u okviru COSME programa Evropske komisije.

Ugovor su u Vladi Srbije potpisali direkor odseka za EU garancije EIF-a, Gunar Mai i predsednik Izvršnog odbora Banke Inteza, Dragana Đurić.

"Banka Inteza će iz COSME programa dodeljivati pozajmice preduzetnicima kojima su bankarski krediti teško dostupni jer nemaju mogućnostii da obezbede hipoteku", rekla je Đurić.

Ona je istakla da će se krediti odobravati na 36 meseci uz minimalnu kamatu od 2,39 odsto, a maksimalnu 7,75 odsto. "Maksimalni iznos pozajmice je 150.000 evra, a za najmanji iznos ne postoji ograničenje", rekla je Đurić.

Dodala je da preduzetnici mogu da upute zahteve za kredite već sutra.

Direktor odseka za EU garancije EIF-a Gunar Mai istakao je da je taj fond pruža podršku malim i sredenjim preduzećima koja čine 98 odsto firmi u EU.

"EIF je podržao 100.000 malih i srednjih preduzeća u 21 zemlji, a Srbija se kasnije uključila", rekao je Mai.

Ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da danas počinje realizacija ugovora iz decembra prošle godine koji je Srbija potpisala sa EU za uključenje u COSME program konkurentnosti.

"Mala i srednja preduzeća su kičma razvoja privrede u Srbiji i ona imaju učešće od 56 odsto u bruto domaćem proizvodu", rekao je Devenport.

On je najavio i program za kreditiraje nerazvijenih opština EU Progres.

Ministar privrede Srbije, Goran Knežević rekao je da je vlada u ovoj godini izdvojila 16 mlijardi dinara za kreditiranje malih i srednjih preduzeća od čega je 4,4 milijarde bespovno i da će nastaviti da podržava taj sektor i u narednoj deceniji.

COSME je program EU za konkurentnost preduzetnika i malih i srednjih preduzeća sa budžetom od 2,3 miijarde evra u periodu od 2014. do 2020. godine. Taj program obezbeđuje kreditne garancije finansijskim institucijama kako bi mogle da obezbede više kredita i lizinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: