A gde je budžet?

Kako B92 saznaje - budžet za 2017. godinu sledeće nedelje biće predstavljen Vladi Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2016.

16:35

A gde je budžet?
Foto: Tanjug

Posle toga uslediće skupštinska rasprava i budžet bi trebalo da bude usvojen do 15. decembra. Očekuje se privredni rast od tri odsto i deficit od 1,7 odsto. A koje ministarstvo je koliko dobilo?

Izdvojili smo i uporedili neka od ministarstava - koliko su novca mogli da troše tokom ove a koliko će imati tokom sledeće godine.

Tako će za policiju otići oko četiri milijarde više. Nešto više dobiće i vojska, a tri milijarde dinara manje ide za zdravstvo, što u poređenju sa ministarstvom prosvete koje dobija 27 milijardi dinara manje i nije tako mnogo. Milijarda više predviđena je za kulturu. Do srede ministarstva imaju rok da se izjasne i ukoliko im ove sume ne odgovaraju, onda mogu ministru da daju predlog kako da im obezbedi više novca u kasi.

Razvojni a štedljiv, tako ministar finansija opisuje budžet. Za ekonomiste to znači da se hoće od svega pomalo. A Dušan Vujović do sledeće nedelje neće se izjašnjavati o budžetu, ali je pre nekoliko dana rekao - bez kardinalnih izmena u odnosu na budžet za 2016.

Više novca odvojeno je za plate u javnom sektoru ,a predviđena su i povećanja penzija. Ipak. ekonomisti upozoravaju - država će i sledeće godine finansirati gubitaška preduzeća.

"Država rezerviše pare za probleme velikih preduzeća, pre svega RTB Bora, koji se mora održavati, zatim problem sa Resavicom i pitanja oko nezavršenog posla u petrohemijskom kompleksu. I država mora da radi na sređivanju javnih preduzeća“, kaže ekonomista Jurij Bajec.

A ministar Vujović imao je i pomoć guvernerke Jorgovanke Tabaković prilikom sastavljanja budžeta.

"Mi taj posao radimo iza scene i iza reflektora kroz naš komitet za stabilnost i zajednički rad kroz upravljanje javnim dugom“, kaže ona.

Ovaj budžet skrojen je u dogovoru sa MMF. I baš zato, objašnjava resorni ministar, nije stigao u skupštinu 15. novembra kako predviđa zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: