"Obaramo rekorde, BG aerodrom najuspešniji ikada"

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je u prvih šest meseci 2016. imao ukupan prihod veći od 33 miliona evra, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

15:03

Foto: Tanjug

To je izjavio v.d. generalnog direktora Saša Vlaisavljević navodeći da je neto dobit aerodroma u prvoj polovini 2016. veća od 11 miliona evra.

On je rekao Tanjugu da će aerodrom ove godine dostići rekordnih pet miliona putnika i da će 2016. biti rekordna poslovna godina.

"Sada smo u špicu letnje sezone i ovo je najuspešnija sezona do sada pošto će jul po svim pokazateljima biti najspešniji u istoriji aerodroma Nikola Tesla, s obzirom da očekujemo da će u julu biti ukupno 600.000 putnika, što će biti prvi put u istoriji beogradskog aerodroma", rekao je Vlaisavljević.

On je naglasio da je aerodrom zabležio 18. jula rekordnih 20.417 putnika.

Aerodrom, prema njegovim rečima, ima dnevno u proseku više od 19.000 putnika, što je broj koji dostižu aerodromi u region.

Aerodrom "Nikola Tesla" je prošle godine zabeležio skoro 4,8 miliona putnika, a do kraja ove godine očekuje se rast od tri odsto.

Podsetivši da su prošla i pretprošla godina bile najuspešnije u istoriji beogradskog aerodroma, Vlaisavljević je rekao da će 2016. biti još bolja po finansijskim rezultatima, s obzirom da su poslovni prihodi povećani pet odsto u odnosu na prošlu godinu u isto vreme.

Ukupni rashodi su u prvoj polovini godine bili za 26 odsto niži nego u istom periodu prošle godine.

"Nismo zaboravili akcionare niti republički budžet i uplatili smo više od 750 miliona dinara i očekujemo u septembru još oko 750 miliona dinara. Napravili smo paralelno uštede i očekujemo da na kraju 2016. imamo dobit od 26 do 30 miliona evra", naveo je on.

Vlaisavljević je naglasio da realizuje investicije koje finansira iz sopstvene dobiti, a ne iz kredita, kao i da su ove godine planirane investicije u infrastrukturu i bezbednost vredne 4,2 milijarde dinara.

On je rekao da beogradski aerodrom zbog uspostavljanja letova za SAD ima najviši nivo bezbednosti.

"Bez obzira na prvi deo godine koji nije bio u plusu, što se tiče broja putnika, u drugom delu godine očekujemo na krilima Er Srbije veliko povećanje od čartera do redovnog saobraćaja. Očekujemo rekordno leto - 600.000 putnika u julu, što je nezabeleženo u istoriji i petomiionitog putnika već početkom decembra", naveo je Vlaisavljević.

Aerodrom “Nikola Tesla” je jedna od najprofitabilnijih kompanija u regionu sa ukupnim prihodima od 86 miliona evra, poslovnim prihodom većim od 66 miliona evra i profitom preko 26 miliona evra u 2015, kažu u toj kompaniji.

U ovoj godini beogradski aerodrom je na ime međudividende akcionarima uplatio ukupno 765 miliona dinara - 543 miliona dinara u republicki budžet i oko 222 miliona dinara manjinskim akcionarima.

U septembru se očekuje isplata konačne dividende za 2015. godinu u ukupnom iznosu od oko 751 milion dinara - oko 624 miliona u republički budžeti oko 127 miliona malim akcionarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: