Kragujevac "zdraviji" u odnosu na prošlu godinu

Ukupno ostvareni prihodi i primanja Grada Kragujevca za 2015. bili su 6,235 milijardi dinara, rashodi i izdaci 6,155 milijardi, a suficit oko 77 miliona.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

10:54

Kragujevac
Foto: Thinkstock.com

To pokazuje završni račun budžeta Grada, a član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović je na Skupštini koja je većinom usvojila Završni račun budzeta grada Kragujevca za 2015. ocenio da je on "zdraviji od prošlog računa".

"Vidi se da smo osnažili bilans, domaćinski upravljali sredstvima i postigli uštede" rekao je Mitrović.

On je naveo da u strukturi prihoda najveće učešće ima porez na zarade od više od 2,5 milijarde dinara, dok prihodi od zaduživanja iznose oko 1,408 milijardi dinara.

"U poređenju sa 2014. beleži se rast prihoda od poreza na zarade i naplate poreza na imovinu, ali i pad prihoda od zakupa, namenskih transfera i prihoda od uređenja građevinskog zemljišta", rekao je Mitrović.

On je istakao da su smanjene kratkoročne obaveza za više od 550 miliona dinara, što je suštinski dovelo do ušteda.

U strukturi rashoda, troškovi za zaposlene su 1,422 milijarde dinara, za korišćenje roba i usluga više od milijardu dinara, a obaveza za otplatu glavnice po kreditima iznose oko 1,5 milijarde dinara.

"Za 85 miliona smo smanjili troškove zarada, za 174 miliona smo više plaćali subvencije nego u 2014. zbog dospelih zaostalih obaveza prema javno komunalnim preduzećima, 184 miliona više za dotacije i transfere, u čemu je najveći deo bio namenjen školama na ime neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda", rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima sportskim klubovima je preneto za 70 miliona dinara manje, a za 204 miliona je smanjeno plaćanje kazni po sudskim rešenjima.

"Bitno je da smo završnom računu proknjižili i obaveze prema EBRD-u od 1,2 milijarde, a važno je da smo u popisu pronašli i 3.400 parcela koje nisu proknjižene u knjigama preduzeća, pa ćemo naložiti upravi da uvede knjige u 2016", rekao je Mitrović.

Za šefa odborničke grupe opozicione Zajedno za Šumadiju, Bojana Stojadinovića, završni račun obeležava nedostatak investicija i otvaranje radnih mesta, davanja za selo i poljoprivredu više ne postoje, a katastrofalno je smanjeno davanje za sportske organizacije.

Šefica odborničke grupe Demokratske stranke Jovana Jovanović je ocenila da je projektovani budžet bio nerealan, kao i trošenje sredstava, da je budžet restriktivan i bez važnih infrastrukturnih projekata.

Prema njenim rečima, najveći problem čine dugoročne obaveze prema bankama, izvođačima radova kao i kratkoročne obaveze, a velike su i neizmirene obaveze prema dobavljačima.

Ona je zatražila da sva dugovanja budu transparentna, kao i da se objavi kome i koliko se sve duguje iz gradske kase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: