"Železara ide Kinezima, sve ukazuje na to"

Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Bojković kaže da veruje da će biti realizovano partnerstvo sa kineskom kompanijom "Hebej ajron end stil grupa".

Srbija

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

09:28

Default images
Foto: Tanjug

Kako kaže, na to ukazuje tok pregovoa i želja kineskog partnera.

"Siguran sam, kako idu pregovori, a i kakva je želja i naša i našeg partnera, da će se to i ostvariti", rekao je Bojković na TV Pink.

Reč je, kako kaže, o drugoj čeličani na svetu, ali finansijski najzdravijoj, što znači da ima ogroman novac i za investicije.

Bojković je naveo HBIS grupa proizvodi čelik samo u Kini i da su njeni planovi globalizacija, te da je Železari Smederevo velika čast što je jedna takva kompanija zainteresovana za nju, budući da će sa sobom doneti investicije od 300 miliona dolara.

To će, dodao je, dovesti do toga da Železara Smederevo postane dugoročno profitabilna.

Puštanje u pogon i druge peći u toj fabrici, prema njegovim rečima, dovešće do proizvodnje novih 75.000 tona čelika, koji će biti prodat na tržištu, a što će iznositi jedan odsto BDP.

Poručuje da je isključivo zaslugom i upornošću premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovoj podršci Železari ta fabrika iz firme koja je bila potpuno devastirana sada proizvodi 90.000 tona i od juče dodatnih 75.000 tona.

Uz napomenu da je cena čelika drastično pala u Evropi u poslednjih nekoliko meseci, Bajković je rekao da Železara Smederevo trenutno nije na pozitivnoj nuli, ali da očekuje da to bude najkasnije do kraja godine.

"Sada smo u poziciji da nismo baš na pozitivnoj nuli, možda imamo manji minus, koji je tri puta manji nego što ono što Železara daje u budžet. I plate i svi troškovi se isplaćuju iz trenutnog obrtnog kapitala, potpomognut kapitalom HPK Inženjering", rekao je Bojković.

Dodaje da građane od 1. februara Železara Smederevo ne košta nijedan dinar, a da su sredstva koja ima dovoljna za poslovanje i redovnu isplatu plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: