BG prodaje svoju fabriku hrane na jesen

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali očekuje da će prvi poziv zainteresovanima za kupovinu dela zemljišta PKB biti raspisan polovinom septembra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

16:09

Default images
Foto: Freeimages.com

Mali je za Radio Beograd rekao da PKB pravi gubitke iz meseca u mesec, koje pokriva Grad.

Kako je istakao, PKB neće propasti već je prodaja dela zemljišta prilika da budući investitor uloži novac i znanje u poboljšanje proizvodnje, pošto Grad nema ni resurse ni kadrove za organizovanje poljoprivredne proizvodnje, niti treba time da se bavi.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević izjavio je da gradsko građevinsko zemljište PKB-a neće biti na prodaju i da će budući investitor morati da sačuva delatnost narednih pet godina.

"Prodavaće se samo poljoprivredno zemljište sa pratećim objektima i stočnim fondom, a od potencijalnog kupca tražićemo garancije za kontinuitet delatnosti i preuzimanje optimalnog broja radnika", rekao je Milosavljević ističući da PKB raspolaže sa ukupno 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Predsednik Samostalnog sindikata PKB Milisav Đorđević i predsednik Sindikata PKB UGS Nezavisnost Miko Lišanin su protiv privatizacije, preneo je Radio Beograd.

Đorđević je rekao da PKB ima dugove od oko 2,7 milijarde dinara iz prethodnog perioda, prema državi kao poveriocima i to najviše za doprinose.

On smatra da postojeći dugovi "mogu da se reše prodajom 50 hektara građevinskog zemljišta PKB-a u blizini Mosta Mihajla Pupina".

Lišanin je izjavio da Beograd ne treba da se odrekne svoje "fabrike hrane", navodeći da bi PKB mogao da bude glavni proizvođač hrane u Srbiji, a možda i na Balkanu, "samo kada bi se njime upravljalo profesionalno i kada bi se radilo u korist države".

Skupstina Grada odlučila je juče da se proda deo imovine PKB-a i da početna cena bude 51 odsto tržišne vrednosti tog dela imovine preduzeća na dan 31. decembra 2014. godine.

Reč je o prodaji dela poljoprivrednog zemljišta, a ne gradskog građevinskog zemljišta, a cilj je da to poljoprivredno zemljište bude zaista stavljeno u funkciju poljoprivrede.

Cena ne može biti 100 odsto tržišne vrednosti, jer se ne prodaje kapital preduzeća, već samo deo imovine. Kako je navedeno u odluci, ukoliko prva prodaja ne uspe, u drugom krugu deo imovine PKB-a prodavaće se za 30 odsto tržišne vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: